Potrivit reglementarilor legale actuale, urmatoarele categorii de persoane trebuie sa prezinte un document care atesta faptul ca sunt apte, din punct de vedere medical si psihologic, aspect dovedit in urma efectuarii controlului periodic:
- Cei care urmeaza sa se angajeze;
- Cei care isi reiau activitatea;
- Persoanele care doresc sa se autorizeze pentru exercitarea diverselor profesii;
- Cei care doresc sa sustina concursuri pentru ocuparea anumitor functii.
Functii, profesii si domenii care solicita fisa medicala angajare:
- Obtinere atestat agent securitate;
- Atestarea calitatii de detectiv particular;
- Cadre didactice;
- Functionari publici;
- Contabili;
- Lucrul la inaltime;
- Lucrul in tura de noapte;
- Conducator auto s.a.
In cadrul centrului medical STANDARD MED, se efectueaza toate consultatiile necesare (inclusiv avizul psihologic) intocmirii si eliberarii fisei medicale pentru angajare (fisa de aptitudine – aviz medical medicina muncii), atestat, concurs, aviz libera practica, precum si oricarei alte adeverinte sau avize medicale care atesta starea de sanatate fizica si psihica.
Examenul medical la angajare si controlul medical periodic se realizeaza in functie de profilul de activitate al companiei, conform legislatiei in vigoare, urmarind factorii de risc profesional specifici fiecarui post.
Examenul medical la angajare poate cuprinde, dupa caz:
- Examen clinic general;
- Examen oftalmologic;
- EKG;
- Glicemie;
- Examen psihiatric;
- Spirometrie;
- Hemograma;
- Examen psihologic;
- Audiograma etc.
Analizele medicale pentru angajare pot include si examen VDRL, examen coproparazitologic, putand fi facute, in unele situatii si recomandari pentru investigatii de specialitate.
Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie , conform HG 1169/2011, in vederea efectuarii examenului medical la angajare sau control medical periodic, adeverinta sau scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
Analizele medicale pentru angajare sunt deosebit de importante atat pentru angajat, cat si pentru angajator, intrucat ele stabilesc limitele de expunere profesionala la factorii nocivi si servesc drept ghid in scopul de prevenire a riscului de imbolnavire profesionala.
Controlul medical periodic de medicina muncii pune accent pe mentinerea sanatatii angajatului si monitorizeaza in ce masura factorii de risc profesional la care a fost expus au produs sau nu modificari vizibile in starea fizica sau psihica a persoanei in cauza.
Medicul de medicina muncii poate solicita, in scopul confirmarii unui diagnostic, examenul unui medic de alta specialitate, dar decizia de aptitudine in munca ii apartine integral. De aceea, in general analizele medicale pentru angajare sau control periodic urmaresc sa fie cat mai relevante si complete, urmarind bineinteles rigorile legislative in vigoare.
Pentru orice alte detalii privind tariful fiselor si avizelor medicale, consultati sectiunea:
Ce este fisa medicala pentru angajare?
Aceasta cuprinde analizele medicale complete relevante pentru angajati, efectuate fie in momentul schimbarii locului de munca, fie periodic, pentru a se asigura ca acestia sunt apti pentru locul de munca respectiv. Specializarea medicala se numeste Medicina muncii si monitorizeaza modificarile in starea de sanatate fizica si psihica a angajatilor, corelate cu factorii de risc profesionali la care acestia au fost supusi.
Care sunt investigatiile efectuate?
In functie de domeniul de activitate, examenul de medicina muncii poate cuprinde: examen clinic general, examen oftalmologic, EKG, glicemie, examen psihiatric, spirometrie, hemograma, examen psihologic, audiograma si altele. In general, cu cat respectiva activitate profesionala este mai solicitanta din punct de vedere fizic si psihic, cu atat se efectueaza mai multe teste.
In ce situatii este nevoie de fisa medicala pentru angajare?
Aceasta este necesara celor care urmeaza sa intre in campul muncii, sa schimbe locul de munca, sa isi reia activitatea, sa fie autorizati pentru diverse profesii sau sa sustina concursuri pentru ocuparea anumitor functii (exemple: agent de securitate, detectiv particular, conducator auto, lucrul la inaltime, lucrul in tura de noapte etc.).
Ce este controlul medical periodic?
Controlul medical periodic este destinat verificarii starii de sanatate fizica si psihica a angajatilor, realizandu-se similar examenului medical la angajare, in functie de profilul activitatii companiei respective.
Cat costa fisa medicala pentru angajare si cum se poate efectua o programare?
Clinica Medicala Standard Med primeste programari telefonice, online, pe e-mail sau la sediul sau din Bucuresti. Preturile pentru serviciile de medicina muncii variaza intre 60 si 100 de lei per angajat.
Consult Oftalmologic
Standardmed Center, clinica medicala situata in Bucuresti, ofera consult oftalmologic complet, examen fund de ochi, tensiune oculara, stabilire dioptrii cu prescriptie ochelari, acuitate vizuala, toate la un pret accesibil.
Ce este un certificat medical pentru casatorie si cum se obtine?
Legislatia din Romania prevede ca, inainte de mariaj, cei doi participanti sa prezinte un act medical prenuptial, cunoscut si drept certificat medical casatorie
Ce este o adeverinta de medicina muncii si cum poate fi obtinuta?
Adeverinta de medicina muncii poate fi obtinuta doar de la un medic specializat in medicina muncii! Afla mai multe detalii de la fisamedicala.info!