Ce este o adeverinta de medicina muncii si cum se obtine?

Adeverinta de medicina muncii poate fi obtinuta doar de la un medic specializat in medicina muncii!

Ce este o adeverinta de medicina muncii si cum poate fi obtinuta?

 

Atunci cand ne angajam, alaturi de documentele care atesta studiile, CV si copie dupa cartea de identitate, trebuie sa avem la dosar si o adeverinta de medicina muncii, care sa specifice daca suntem sau nu “apti pentru munca” (sau, in unele cazuri, “apti pentru efort fizic”). Denumita si fisa de aptitudini sau fisa medicala pentru angajare, adeverinta de la medicina muncii poate fi obtinuta doar de la un medic specializat in acest domeniu!

Legislatia prevede urmatoarele: Conform prevederilor art. 9, alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.

Prin urmare, medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza adeverinta de medicina muncii cu concluzia examenului medical la angajare:

  • Apt;
  • Apt conditionat;
  • Inapt temporar;
  • Inapt pentru locul de munca respectiv;

 

Cu toate acestea, medicului de familie ii sunt solicitate frecvent adeverinte pentru angajare, care precizeaza ca sunt “apti pentru munca”. Insa medicul de familie nu are dreptul de a emite o astfel de adeverinta. Conform prevederilor Legii nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii si HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, “examenul medical care sa constate daca o persoana este apt/inapt pentru munca este de competenta medicului de medicina muncii”.

In vederea obtinerii unei fise de aptitudini, medicul de medicina muncii ii poate solicita medicului de familie o adeverinta sau scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat, cu scopul de a se informa in privinta bolilor cu care se afla in evidenta pacientul, precum si tratamentul curent.

Ulterior, medicul de medicina muncii si medicul de familie al angajatului se vor informa reciproc si operativ cu privire la aparitia unor modificari in starea de sanatate a angajatului.

Adeverinta de medicina muncii, care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca, se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare: unul pentru angajator si celalalt pentru angajat. De asemenea, angajatii au acces, la cerere, la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.

Ce se intampla daca incheiem un contract fara a aduce adeverinta de medicina muncii?

Atunci cand un contract individual de munca este incheiat in lipsa unei adeverinte medicale pentru angajare, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii, contractul de munca este considerat nul. Mai mult, nulitatea prevazuta de Codul muncii nu este remediabila. Nulitatea nu mai poate fi acoperita prin prezentarea certificatului medical ulterior incheierii contractului de munca, avand in vedere ca aceste prevederi au fost abrogate prin Legea nr. 40/2011.

De unde obtinem o adeverinta medicala pentru angajare?

Alaturi de spitalele de stat, poti obtine aceasta adeverinta la oricare dintre clinicile private autorizate. De regula, acestea pot elibera mai multe acte medicale, precum fisa medicala pentru permisul auto, fisa pentru permis de port-arma si altele. Odata ce ti-ai facut o programare, in data prezentarii va trebui sa treci printr-o serie de proceduri, care includ:

  • Anamneza: viitorul angajat este intrebat despre trecutul sau profesional (ce profesii a avut, daca a avut riscuri profesionale la joburile anterioare si care a fost timpul de expunere la acestea);
  • Anamneza medicala: persoana care urmeaza sa se angajeze trebuie sa ii spuna medicului de medicina muncii care sunt afectiunile de care a suferit, dar si afectiuni ale rudelor sale apropiate);
  • Examenul clinic general;
  • Examene medicale clinice (de exemplu, consult oftalmologic si ORL) si paraclinice: analize medicale de laborator, investigatii de tipul: electrocardiograma, audiograma, spirometrie, radiografie pulmonara (aceste investigatii se fac in functie de profesia pe care urmeaza sa o detina lucratorul sau de existenta unui factor nociv profesional).