Ce este un certificat medical pentru casatorie si cum se obtine?

Legislatia din Romania prevede ca, inainte de mariaj, cei doi participanti sa prezinte un act medical prenuptial, cunoscut si drept certificat medical casatorie.


Legislatia din Romania prevede ca, inainte de mariaj, cei doi participanti sa prezinte un act medical prenuptial, cunoscut si drept certificat medical casatorie. Acest document presupune efectuarea unor analize medicale, care determina astfel starea de sanatate a fericitului cuplu. Exista, totusi, o serie de conditii care trebuie indeplinite pentru validarea certificatului medical de casatorie. Iata mai multe detalii despre obtinerea acestui document:

In primul rand, trebuie sa stii ca certificatul prenuptial este un document medical obligatoriu, al carui rol este de atestare a starii de sanatate a celor doi participanti la casatorie. Acest document este semnat si parafat de catre medicul de familie, pe baza rezultatelor mai multor analize.

Examinarile medicale includ examen VDRL, examen HIV, examen psihiatric, examen radiologic pulmonar, examen ginecologic. Dupa efectuarea acestora si incheierea certificatului medical (cu adaugarea timbrului fiscal) de catre clinica, va fi nevoie si de avizarea de catre medicul de familie al fiecarui partener.

Ce este un certificat medical de casatorie?

Certificatul medical privind starea sanatatii, cum este denumit certificatul prenuptial in Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila (aprobata de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 151 din 02.03.2011), este un formular-tip, care trebuie sa poarte numarul de inregistrare, data certa, sigiliul/stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului.

Certificatul prenuptial contine trei rubrici referitoare la investigatiile necesare pentru ca cele doua persoane care urmeaza sa se casatoreasca sa isi evalueze conditia de sanatate. Iata care sunt acestea:

  • nu sufera de o boala venerica in forma transmisibila (Buletin de laborator nr. …… din …… );
  • nu prezinta leziuni pulmonare evolutive TBC (Buletin radiologic nr. ….. din …….);
  • este normal din punct de vedere neuro-psihic.

Certificatul prenuptial nu este cuprins in pachetul de baza de servicii medicale din cadrul asigurarilor de sanatate, motiv pentru care medicul de familie poate taxa acest serviciu conform tarifului afisat pentru serviciile nedecontate de casa de asigurari.

Cand trebuie depus certificatul medical pentru casatorie?

Certificatul prenuptial eliberat de medicul de familie este valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii si trebuie sa contina mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori. Casatoria nu poate avea loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor, dar nici mai tarziu de 14 zile, caz in care certificatele prenuptiale ar fi expirate. In concluzie, certificatul prenuptial trebuie sa fie gata cu 2 saptamani inainte de casatorie pentru a fi depus alaturi de celelalte acte la starea civila.

Ce se intampla in cazul unei sarcini?

In cazul in care femeia este insarcinata, acest lucru va trebui sa fie mentionat medicului de familie, in astfel de situatii fiind interzisa orice tip de radiografie. In acest caz, certificatul medical prenuptial va fi eliberat in lipsa unui examen pulmonar.

Care este scopul examinarilor medicale?

Analizele efectuate in scopul obtinerii unui certifcat prenuptial (VDRL/TPHA, anticorpi anti-HIV, radiografia pulmonara, ginecologie) reprezinta o serie de teste de screening (de triaj), esentiale in prevenirea si detectarea unor afectiuni cu repercusiuni grave asupra starii de sanatate a cuplului, a celor din anturajul lor sau a unui viitor copil. Aceste teste vizeaza depistarea unor afectiuni precum sifilisul, SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite) sau tuberculoza.

Ce se intampla in cazul depistarii unei afectiuni?

Laboratoarele de analize care efectueaza testarea HIV au obligatia realizarii consilierii pacientului pre si post testare, precum si transmiterea in 24 de ore cu fisa-tip de declarare a suspiciunii unui caz nou depistat (primul test reactiv) catre Directia de Sanatate Publica si indrumarea pacientului catre DSP (medicul epidemiolog desemnat) sau sectia de boli infectioase (medicul infectionist desemnat).

Aceste informatii sunt disponibile in Ordinul nr. 1611/2004 privind aprobarea circuitului informational si a fiselor de declarare si supraveghere a infectiei HIV/SIDA, emis de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 31 din 11.01.2005.