Vrei sa lucrezi dupa BAC? Iata tot ce trebuie sa stii despre prima fisa medicala pentru angajare!

Vrei sa te angajezi dupa Bacalaureat? Noi iti explicam, pas cu pas, ce presupune certificatul numit fisa medicala pentru angajare.

 

 

Daca ti-ai propus sa te angajezi dupa terminarea examenelor de Bacalaureat si vrei sa stii ce presupune certificatul numit fisa medicala pentru angajare, noi iti vom explica, pas cu pas, tot ce trebuie sa afli despre acest proces.

 

In primul rand, prezenta acestui document la dosarul de candidat este una dintre cerintele angajatorului, intrucat el trebuie sa respecte reglementarile in vigoare. Conform legii, persoana care se angajeaza pentru prima data are nevoie de fisa medicala angajare care atesta faptul ca este apta din punct de vedere psihologic si medical pentru postul la care a aplicat.

 

Ce scrie in fisa medicala pentru angajare?

Acest document este eliberat de un cadru medical specializat si face dovada faptului ca persoana care aplica pentru un anumit post in cadrul unei companii sau institutii este apta, apta conditionat sau nu este apta pentru a presta o activitate in domeniu. Costurile acesteia sunt suportate intregal de catre angajator.

 

Ce se intampla daca acest document nu apare la dosar?

Lipsa acestui document deosebit de important atrage dupa sine sanctiuni de amploare, cum ar fi aplicarea unei amenzi severe in valoare de 4.000 pana la 8.000 de Lei, in conformitate cu art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 - Legea securitatii si sanatatii in munca: al. 1. Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor.

 

Cat de importanta este implicarea angajatorului in acest demers?

Examenul medical pe care trebuie sa il efectueze orice viitor angajat pentru prima data se va infaptui la solicitarea angajatorului, care trebuie sa completeze fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional.

 

De asemenea, angajatorul are obligatia de a suporta costurile examenului medical la angajarea in munca, asa cum prevede legea. Totodata, doar un specialist in Medicina Muncii are dreptul de a efectua examenul medical la angajare.

 

 

In ce constau investigatiile medicale?

Daca nu ai mai facut pana acum investigatii medicale, trebuie sa stii ca orice domeniu de activitate iti va impune un control relevant pentru fiecare post la care aplici. Spre exemplu, examenele medicale pot consta in: spirometrie, hemograma, audiograma, examen oftalmologic, examen clinic general s.a.

 

Care sunt actele de care ai nevoie pentru a obtine fisa pentru prima data?

Nu trebuie sa iti faci griji in privinta demersurilor pe care trebuie sa le faci pentru a obtine fisa medicala pentru angajare pentru prima data, intrucat noi, cei din cadrul clinicii Standard Med, iti vom explica in detaliu toate informatiile cu care trebuie sa fii la curent.

 

Spre exemplu, in ziua programarii, ai nevoie de urmatoarele documente:

 

- cartea de identitate sau buletinul;

- adeverinta de la medicul de familie care sa ateste faptul ca esti clinic sanatos;

- fisa de solicitare pentru examenul medical de angajare, care este un tipizat standard ce trebuie completat si semnat de catre angajator;

- fisa de identificare a factorilor de risc profesional, completata de catre lucratorul desemnat / SIPP si semnata atat de acesta, cat si de catre angajator.

 

Dupa cum vezi, este foarte simplu sa obtii fisa medicala angajare la clinica noastra! Noi suntem alaturi de tine la primul tau loc de munca si la toate cele care vor urma, astfel incat sa incepi cu dreptul activitatea profesionala si sa te bucuri de o cariera fulminanta, asa cum ti-ai dorit dintotdeauna!