0722.435.435 0314.053.950 office@fisamedicala.info

Menu

Suferi de diabet sau de probleme cardiace si vrei sa dai de permis? Iata ce trebuie sa stii!

Cei care sufera de diabet sau au probleme cardiace netratate pot intampina dificultati daca vor sa obtina o fisa medicala pentru permisul auto.

 

 

Cei care sufera de diabet sau au probleme cardiace netratate pot intampina dificultati daca vor sa obtina o fisa medicala pentru permisul auto. Inca din 2018, autoritatile au decis sa inaspreasca aceste conditii, punand astfel piedici in calea celor care vor sa obtina rapid un nou permis.

 

Potrivit ultimelor statistici, peste doua milioane de romani sufera de afectiuni cardiovasculare, in timp ce un milion si jumatate au diabet. Din acest motiv, a intrat in vigoare un nou act normativ, conform caruia persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare sau de diabet zaharat vor avea de parcurs niste etape suplimentare pentru a primi dreptul de a conduce un autovehicul. Iata in continuare ce conditii au fost impuse si cum afecteaza acest lucru obtinerea unei fise medicale pentru permisul auto.

 

In cazul celor care sufera de afectiuni cardiovasculare, actul normativ in cauza, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.041, prevede ca "permisele de conducere auto sa fie eliberate sau reinnoite persoanelor cu afectiuni cardiovasculare doar in cazuri exceptionale". Prin urmare, doritorii vor putea obtine fisa medicala permis auto numai daca afectiunea in cauza este tratata si daca pacientul primeste avizul unui medic specialist in cardiologie. De asemenea, in cazul in care situatia medicala cere acest lucru, solicitantul permisului auto poate fi nevoit sa efectueze un control medical periodic.

 

Iata care sunt afectiunile care necesita aviz din partea medicului cardiolog si/sau controale periodice, pentru a obtine o fisa medicala pentru permisul auto:

 

- bradiaritmii, tahiaritmii, simptome de angina, angina stabila;

- pierderea tranzitorie a starii de constienta si a tonusului postural;

- sindromul coronarian acut, interventia coronariana percutanata;

- bypass-ul coronarian cu grefa, transplantul de cord;

- infarctul sau accidentul ischemic tranzitoriu, stenoza semnificativa de artera carotida, cardiopatia congenitala;

- hipertensiunea arteriala maligna, tensiunea arteriala de gradul III.

 

 

Exista si o categorie de persoane care nu pot obtine fisa medicala pentru permisul auto, iar in consecinta nu pot obtine sau reinnoi permisul de conducere:

 

- persoane care au suferit o operatie de implantare a unui defibrilator sau care au dispozitive de asistenta cardiaca;

- persoane care sufera de boli vasculare periferice, cum ar fi anevrismul aortic toracic si cel abdominal;

- persoane care sufera de insuficienta cardiaca, de cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, de stenoza aortica, de regurgitare mitrala sau de stenoza mitrala, de cardiomiopatii structurale si electrice sau de cardiomiopatie hipertrofica cu antecedente de sincopa;

- persoane care sufera de sindrom Brugada cu episoade de sincopa.

 

Nici cei care sufera de diabet zaharat nu sunt "iertati" de rigorile noilor legi. Astfel, cei care urmeaza un tratament medicamentos vor trebui sa primeasca un aviz medical diabetologic (scrisoare medicala ce contine diagnosticul si recomandarea diabetologului privind capacitatea de a conduce a pacientului) pentru a obtine fisa medicala pentru permisul auto.

 

Mai mult, persoanele care sufera de diabet sunt nevoite sa efectueze controale medicale periodice, care sa garanteze ca pot conduce un automobil in siguranta.