Esti sofer? De ce e important sa iti faci control la ochi regulat?

Cu toate ca pare o intrebare puerila, de multe ori ajungem sa ignoram importanta calitatii vederii, mai ales atunci cand ne urcam la volan.

control-la-ochi

Sofatul in siguranta presupune nu doar respectarea regulilor de circulatie. Un aspect extrem de important si care nu ar trebui ignorat de niciun sofer constient si responsabil este starea sanatatii personale. Da, starea de sanatate influenteaza in mod decisiv calitatea sofatului si a modului in care te porti si actionezi atunci cand esti la volan. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care nu ar trebui sa ignori sa iti faci un control la ochi regulat.

 

De ce trebuie sa faci control la ochi regulat?

 

Ochii nostri sunt intr-o continua schimbare. Pana in jurul varstei de 20-21 de ani, ei continua sa se dezvolte. Apoi, pe masura ce inaintam in varsta, ochii continua sa se schimbe. Cu alte cuvinte, ochii incep sa-si piarda din capacitatea de concentrare, conditie ce poarta numele de presbiopie. De aceea, este indicat sa iti verifici periodic starea in care se afla ochii tai si sa-ti masori capacitatea de a vedea.

 

Controlul la ochi regulat este cu atat mai indicat daca suferi de vreo afectiune la nivelul ochilor, precum miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie. Aceste afectiuni oftalmologice evolueaza in timp, asa ca este de preferat sa le tii sub control si sa verifici constant daca ai nevoie de o modificare a dioptriilor lentilelor, pentru a vedea clar si corect.

 

Miopia face parte din grupul anomaliilor oculare descrise ca vicii de refractie. In cazul acesta, este afectata vederea la distanta, care e neclara. In schimb, vederea de aproape este buna.

 

Astigmatismul, dar si hipermetropia reprezinta o conditie vizuala in care vederea este neclara, atat la distanta, cat si la aproape.

 

Presbiopia reprezinta dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinata de scaderea puterii de acomodatie a ochiului.

 

In urma controlului la ochi regulat, vei putea monitoriza eficient starea ochilor tai, astfel incat sa te asiguri ca vei urca la volan sigur pe tine si pe ochii tai.

 

De ce e important sa vezi bine cand esti la volan?

 

Cu toate ca pare o intrebare puerila, de multe ori ajungem sa ignoram importanta calitatii vederii, mai ales atunci cand ne urcam la volan.

 

Calitatea si claritatea vederii ne influenteaza in mod critic viteza si modul de reactie. Astfel, in cazul in care suferi de miopie si vazul la distanta iti este afectat, ai nevoie de ochelari care sa te ajute sa corectezi aceasta conditie. Atunci cand te afli la volan, este important sa vezi bine si clar la distanta. Astfel, ai posibilitatea de a evita posibile accidente sau evenimente neplacute in trafic.

control la ochi

 

In cazul in care vederea la distanta iti este afectata, poti ajunge sa vezi mult prea tarziu un anumit obstacol, partener de trafic sau... in cel mai rau caz, un pieton. Timpul si distanta sunt doua coordonate extrem de importante atunci cand ne aflam la volan. Astfel, este important ca atunci cand urci sa volan sa poti vedea la distanta si sa ai timp sa franezi sau sa virezi de volan, evitand un posibil impact. In cazul in care observi obstacolul mult prea tarziu/ aproape, evitarea impactului poate fi imposibila.

 

Vederea de aproape este si ea la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta decat cea la distanta. Este important ca atunci cand urci la volan sa ai o buna capacitate de a vedea de aproape, pentru a reusi sa eviti obstacole aparute in imediata apropiere, intr-un timp scurt.

 

Cat de des trebuie sa-ti faci control la ochi, in functie de varsta?

 

Daca nu suferi de niciuna dintre conditiile oftalmologice de mai sus, ci vrei sa ai in vedere doar monitorizarea vederii tale, optometristii si oftalmologii recomanda ca aceste controale sa se faca:

 

  • Daca ai mai putin de 40 de ani – control la fiecare 2 ani;

  • Daca ai 40 de ani sau peste – control anual.

 

Consulta oferta noastra si programeaza-te la un control la ochi. Controlul oftalmologic este important pentru sofer nu doar atunci cand trebuie sa prezinte fisa medicala auto pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere, ci regulat. Este important sa intelegem cat de mult ne afecteaza si ne influenteaza calitatea starii de sanatate generala modul in care conducem. Mentine-te in siguranta si ofera siguranta cu o vedere buna! Controlul la ochi nu e un moft, ci o necesitate care te salveaza de la multe primejdii.

 

Citeste si: Actele necesare pentru avizul medical pentru soferi profesionisti