Cum sa iei permisul de conducere din prima? Iata cateva sfaturi utile!

Vrei sa iei carnetul de soferi din prima? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa depasesti cu succes examenul de condus si sa devii sofer cat mai rapid!

Daca te afli aici, inseamna ca te pregatesti pentru un pas pe care l-ai asteptat de multa vreme: obtinerea carnetului de soferi. De asemenea, probabil ca ai cateva emotii legate de momentul pe care multi il numesc „examenul de maturitate”. Insa nu trebuie sa iti faci griji! Permisul de conducere poate fi obtinut de oricine! Daca esti atent, rabdator si esti dispus sa urmezi cateva sfaturi, vei deveni un sofer excelent mai repede decat ti-ai imaginat.

 

Iata cateva sfaturi pe care orice viitor sofer ar trebui sa le cunoasca inainte de sustinerea examenului de condus si poate chiar inaintea inceperii scolii de soferi! Sfaturile din acest articol se adreseaza in special celor care vor sa obtina carnetul pentru categoria B, B1.

 

Ce conditii trebuie sa implinesti pentru a te inscrie la examen?

 

Varsta – Pentru a te inscrie la examenul auto, trebuie sa ai varsta legala pentru acest procedeu. In functie de categoria de permis pentru care aplici, iata care este varsta minima obligatorie:

 

- 16 ani impliniti pentru subcategoriile A1 si moped;

- 18 ani impliniti pentru categoriile A, B, C, CE;

- 21 de ani impliniti pentru categoriile D.

 

Scoala de soferi – Nu poti sustine examenul de conducere daca nu ai avut parte de cursurile teoretice si practice oferite de o scoala de soferi. La inscrierea pentru examenul auto, va trebui sa prezinti fisa de scolarizare eliberata de scoala urmata.

 

Prezentarea fisei medicale – Inscrierea la examenul auto este posibila doar daca dosarul tau include fisa medicala permis auto. Acest certificat medical dovedeste ca esti apt, din punct de vedere fizic si psihic, pentru a conduce un autovehicul. Daca vrei sa obtii fisa pentru permis auto in aceeasi zi in care efectuezi analizele, la pret redus, acceseaza sectia de Tarife si Programari si fa-ti o programare la clinica Standard Med.

 

Obtinerea cazierului juridic – Este obligatoriu sa dovedesti ca nu ai fost condamnat(a) pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie sau de furt al unui autovehicul. Pentru acest obiectiv, ai nevoie de cazierul juridic, care poate fi eliberat de la orice sectie de politie din tara.

 

Achitarea taxelor – De asemenea, esti nevoit sa prezinti doua chitante, una care sa reprezinte contravaloarea taxei de examinare si alta care reprezinta contravaloarea permisului de conducere.

 

Alte documente necesare – Pe langa cazierul juridic, fisa medicala pentru permis auto, fisa de scolarizare si cele doua chitante, nu uita sa aduci cu tine buletinul sau cartea de identitate, un document esential pentru sustinerea examenului de soferi.

 

Proba teoretica

 

Testarea teoretica D.R.P.C.I.V. include un chestionar format din 26 de intrebari, cu 3 variante de raspuns. O intrebare poate avea unul, doua sau toate raspunsurile corecte. Ai la dispozitie 30 de minute pentru a finaliza chestionarul. Pentru a promova examenul teoretic si a fi admis la proba practica, ai nevoie de cel putin 22 de raspunsuri corecte.

 

Proba practica

 

Proba practica a examenului auto se desfasoara in prezenta unui examinator D.R.P.C.I.V. si a unor martori. Timp de cel mult 25 de minute, politistul iti va testa aptitudinile practice si iti va cere sa efectuezi diferite metode de conducere a vehiculului.

In timpul examenului auto, este important sa fii calm si prudent, sa ai incredere in tine si in cunostintele pe care le-ai dobandit in timpul cursurilor oferite de o scoala de soferi. Astfel, vei vedea ca sansele tale de reusita cresc si ca poti deveni un proaspat conducator auto!