Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul auto?



Permisul auto, asemenea unui act de identitate sau unui pasaport, are o anumita perioada de valabilitate. Perioada respectiva difera in functie de categoria din care acesta face parte, iar odata cu expirarea lui trebuie sa-l preschimbi in timp util pentru a putea sofa in continuare. Deci, in primul rand, pentru a preintampina aceasta situatie, trebuie sa stii care este perioada de valabilitate a permisului auto pe care il detii.

Prin urmare, in Romania, valabilitatea acestui act se prezinta astfel:
- 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;
- 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.
Acum, ca stii acest aspect, trebuie sa treci la urmatorul pas – si anume, pregatirea dosarului cu actele necesare pentru preschimbarea permisului expirat si inlocuirea acestuia cu unul nou.

 

Pe langa fisa medicala pentru permisul auto, mai ai nevoie de urmatoarele documente:
- actul de identitate in original si copie a acestuia;
- fisa tip care atesta faptul ca esti deja detinator al unui permis auto;
- permisul actual, in original, a carui preschimbare se solicita;
- declaratie/cerere tip care se obtine de la ghiseul unde vei depune dosarul complet;
- achitarea unei taxe speciale pentru permis si preschimbarea acestuia, in valoare de aproximativ 70 Lei (aceasta se achita la posta prin mandat postal sau la ghiseul DRPCIV);
- documentul care atesta schimbarea numelui de familie, daca e cazul (certificat de casatorie, hotarare de divort etc.).

 

Important! Fisa medicala pentru permisul auto, care se adauga la toate aceste documente enumerate mai sus, este una dintre cele mai importante conditii ale obtinerii si mentinerii dreptului de a conduce. O asemenea fisa atesta faptul ca esti apt din punct de vedere medical sa conduci autovehicule din categoria pentru care soliciti eliberarea unui nou permis, in cazul expirarii. Aceasta fisa se poate elibera numai de clinicile acreditate, a caror lista o gasesti pe site-ul Politiei Rutiere din localitatea respectiva. Pretul pe care trebuie sa il platesti ca sa obtii fisa medicala pentru permisul auto difera in functie de clinica.

 

Asadar, ce urmeaza dupa intocmirea dosarului? Odata ce ai toate documentele pregatite, trebuie sa mergi la Politia Rutiera pentru a depune dosarul la ghiseul abilitat pentru preschimbarea permisului auto. Ulterior, peste doar doua ore, te vei putea intoarce sa-ti iei noul permis. Atentie! Conform Ordinului MAI Nr. 123/2013, dosarul se depune personal de catre titular, la oricare serviciu public comunitar – regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

 

Informatii suplimentare
Daca esti plecat din tara si vrei sa-ti schimbi permisul auto deoarece perioada sa de valabilitate a expirat, o poti face prin intermediul unei persoane imputernicite sa te reprezinte, care sa depuna actele necesare in locul tau. Acest lucru e posibil cu ajutorul unei procuri speciale autentificate de misiunile diplomatice/oficiile consulare ale Romaniei sau ale tarii in care te afli. In acest caz, mai e nevoie sa atasezi la dosar doua fotografii color personale, recente, in format 35x38,5 mm. In caz contrar, fotografiile ti se vor face pe loc, la ghiseul Politiei Rutiere.

 

Avertisment!
Daca ti-a expirat dreptul de a conduce, grabeste-te sa-ti reinnoiesti permisul la timp, deoarece daca vei sofa avand acest act expirat risti pana la 8 puncte amenda, ceea ce inseamna o contravaloare de aproximativ 1200 Lei. Dar, dupa cum vezi, procesul preschimbarii nu e chiar atat de complicat, iar noi te vom ajuta sa obtii fisa medicala pentru permis auto in cel mai scurt timp!