Ce este spirometria si la ce te ajuta?

Scopul testului de spirometrie este de a evalua capacitatea pulmonara.

ce este spirometria

 

Spirometria este un test standardizat, folosit pentru evaluarea functiei pulmonare. Cu ajutorul acestuia, se pot diagnostica sau monitoriza o serie de afectiuni respiratorii. Testul se efectueaza cu ajutorul unui aparat denumit spirometru, care poate fi de mai multe feluri. Este alcatuit dintr-un furtun cu capete de tub de unica folosinta, prin care pacientul va sufla tot aerul din plamani. Spirometria este un test de efort, nu este dureros si dureaza intre 15 si 30 minute.

 

In ce situatii se recomanda investigatia?

 

Testul se recomanda in situatia in care esti fumator, in cazul aparitiei unei tuse persistente sau a unei senzatii de sufocare, daca lucrezi intr-un mediu cu noxe respiratorii, daca ai fost deja diagnosticat cu o afectiune respiratorie etc. Daca esti pur si simplu doar ingrijorat de sanatatea plamanilor tai, nu ar fi rau sa afli ce este spirometria.

 

Lista afectiunilor care pot fi diagnosticate printr-un test de spirometrie include:

 

  • Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) – este o boala pulmonara frecventa. Plamanii si caile respiratorii sufera modificari semnificative ce afecteaza calitatea vietii. Dintre simptome fac parte: dificultatea de a respira, tusea persistenta, productia de spata (mucus);

  • Astmul – este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii. Este caracterizata de simptome fluctuante si recurente precum: respiratie suieratoare, tuse, senzatie de apasare in piept si dispnee, senzatia de lipsa de aer insotita de dificultatea expulzarii aerului din plamani;

  • Fibroza pulmonara – cunoscuta drept pneumopatie interstitiala difuza. Fibroza este termenul medical care descrie cicatricile, astfel, fibroza pulmonara inseamna cicatrizarea tesuturilor pulmonare. Plamanii sunt rigizi, iar tesutul cicatrizant nu poate sa transporte oxigenul.

 

 ce este spirometria

Cum se efectueaza testul de spirometrie?

 

Timpul de testare este scurt, iar impactul asupra pacientului este minim. Va trebui sa fii asezat pe parcursul testului. Doctorul te va ghida pe tot parcursul analizei. Va trebui sa inspiri adanc, pana la umplerea plamanilor cu aer, apoi vei expira puternic in spirometru pana la golirea completa a plamanilor.

 

Se va atasa o clema peste nari, pentru a impiedica iesirea aerului pe nas. Vei fi rugat sa inspiri adanc si sa-ti tii respiratia cateva secunde. Este posibil ca testul sa fie repetat de cateva ori, pentru ca medicul sa se asigure ca evaluarea este facuta corect. In unele cazuri, este posibil sa fie folosit un bronhodilatator. Acesta sa va administra prin inhalare. Durata testului este de maximum 30 de minute si permite reluarea activitatilor fara probleme.

 

 

La ce sa te astepti in ziua testului si cum sa te pregatesti?

 

Cu 24 de ore inainte de test, va trebui sa eviti fumatul, consumul de alcool, exercitiile intense sau mesele copioase. De asemenea, orice tratament cu medicamente bronhodilatatoare trebuie intrerupt. Este posibil sa experimentezi o stare de ameteala, vertij sau oboseala, insa trebuie sa stii ca aceste manifestari sunt doar temporare.

 

Este important de stiut ce este spirometria ca, in situatia in care manifesti oricare dintre simptomele de mai sus, sa stii la ce specialitate medicala sa apelezi. In contextul actual, un test de spirometrie poate ajuta la evaluarea post infectare COVID sau la confirmarea unui vulnerabilitati in fata virusului care ataca cu precadere plamanii.

 

Despre rezultate

 

Scopul testului de spirometrie este de a evalua capacitatea pulmonara. Se evalueaza capacitatea viatala fortata (CVE) si volumul expirator maxim in prima secunda (VEMS). O cantitate de aer scazuta suflata in prima secunda poate indica obstructia cailor aeriene si se poate ridica suspiciunea de astm sau BPOC.

 

Rezultatele vor fi evaluate de catre un medic specialist si apoi iti vor fi comunicate. Ele vor fi comparate cu parametrii normali ai unei persoane de aceeasi varsta, inaltime si sex. Spirometria este o metoda foarte eficienta in diagnosticare, lucru sustinut de diversestudii.

 

Unde poti face testul de spirometrie?

 

Acum ca ai aflat ce este spirometria, trebuie sa stii ca, in cadrul centrului medical Standard Med, poti efectua testul de spirometrie, alaturi de alte analize necesare pentru angajare. Personalul nostru medical calificat se va ingriji ca totul sa se desfasoare intr-un cadru prietenos, pentru minimizarea stresului asociat analizelor medicale. Apeland la centrul nostru medical, ai avantajul de a face intreg pachetul de analize pentru angajare in acelasi loc. Aceastea includ:

 

  • Examen clinic general;

  • Examen oftalmologic;

  • EKG;

  • Glicemie;

  • Examen psihiatric;

  • Spirometrie;

  • Hemograma;

  • Examen psihologic;

  • Audiograma etc.

 

Analizele medicale pentru angajare sunt deosebit de importante atat pentru angajator, cat si pentru angajat, care are posibilitatea sa isi verifice starea de sanatate. In plus, ele stabilesc limitele de expunere profesionala la factori de risc care pot afecta persoana in cauza.