Ce este hemograma si in ce situatii ti se va cere analiza?

Afla ce este hemograma si cand vei avea nevoie de ea.

ce este hemograma

Hemograma face parte din analizele uzuale care se fac pentru evaluarea generala a starii tale de sanatate. Aceasta analiza poate da indicii importante in legatura cu anumite probleme ce pot exista la nivelul organismului precum anemie, infectie sau alte boli.

 

Ce iti spune hemograma despre starea ta de sanatate?

 

Acesta este un test foarte simplu. El verifica anumite afectiuni sau tulburari care iti afecteaza starea de sanatate. Mai exact, atunci cand te intrebi ce este hemograma, trebuie sa stii ca este un examen de laborator care evalueaza cantitativ si calitativ celulele din sange. Aceasta analiza furnizeaza informatii atat despre tipul celulelor sanguine, cat si despre numarul, forma, marimea si alte caracteristici fizice ale acestora. Buletinul care cuprinde rezultatul acestui examen de laborator se numeste la fel.

 

Pentru realizarea acestei analize, este nevoie de recoltarea unei cantitati mici de sange. Acesta se obtine prin punctie venoasa la nivelul unei vene superficiale. De asemenea, se poate realiza si prin recoltarea unei picaturi de sange de la nivelul degetului mainii.

 

Cum se analizeaza o hemograma?

 

Pentru a intelege ce este hemograma, precum si importanta acesteia, este important de stiut anumite lucruri, cum ar fi cele trei componente de baza ale sangelui. Hemograma se analizeaza prin prisma modificarilor pe care le sufera celulele sanguine. Acest test masoara cele trei tipuri de celule sanguine de baza:

 

  1. Globulele rosii – Numite si eritrocite sau hematii, acestea transporta oxigenul prin tot corpul tau si indeparteaza dioxidul de carbon. O hemograma completa masoara cele doua componente ale globuleler rosii: hemoglobina (proteina care ajuta in transportul oxigenului) si hematocritul (procentul de globule rosii din sange). Valorile mici ale celor doua elemente semnalizeaza, de regula, existenta unei anemii.

 

  1. Globulele albe – Leucocitele ajuta corpul sa lupte contra infectiilor. Atunci cand vrei sa afli ce este hemograma trebuie sa retii faptul ca aceasta analiza masoara numarul si tipul leucocitelor din corpul tau. Orice cresteri sau scaderi anormale pot fi semnul unor infectii, inflamatii sau al unor afectiuni mai grave.

 

  1. Trombocitele – Plachetele sanguine ajuta sangele tau sa se coaguleze si sa controleze sangerarea. Atunci cand o rana deschisa nu mai sangereaza, inseamna ca trombocitele isi indeplinesc rolul. Modificarile valorilor de trombocite pot sugera faptul ca ai un risc de hemoragie excesiva. Acest lucru poate fi semnul unei afectiuni mai grave.

 ce este hemograma

In se situatii ai nevoie de o hemograma?

 

Este lesne de inteles ce este o hemograma si cat de importanta este aceasta analiza. Exista situatii cand medicul o va recomanda strict pentru evaluarea generala, care trebuie facuta in mod regulat. Analiza se mai face atunci cand ai anumite simptome ingrijoratoare.

 

In unele cazuri, vei avea nevoie de aceasta analiza pentru fisa medicala care ti se cere la angajare. Iata cateva situatii in care ti se poate solicita hemograma:

 

- la angajare;

- atunci cand iti reiei activitatea;

- atunci cand doresti sa te autorizezi pentru exercitarea diferitelor profesii;

- atunci cand doresti sa sustii concursuri pentru ocuparea anumitor functii.

 

Examenul medical la angajare poate cuprinde dupa caz:

 

- examen clinic general;

- examen oftalmologic;

- EKG;

- glicemie;

- examen psihiatric;

- spirometrie;

- hemograma;

- examen psihologic;

- audiograma.

 

Odata ce ai inteles ce este hemograma, intelegi si importanta analizei. Specificul anumitor joburi presupune ca angajatii sa fie intr-o stare buna, sa aiba analizele la zi. Anumite locuri de munca presupun desfasurarea activitatii in conditii periculoase sau cu risc. De aceea, persoanele care se angajeaza, precum si cei deja angajati vor fi nevoiti sa realizeze anumite examene medicale periodice.

 

Fisa medicala pentru angajare sau pentru examinarea periodica trebuie sa includa in unele cazuri aceasta analiza. Desi tot ce trebuie sa faci este sa te prezinti la clinicile autorizate pentru realizarea analizelor, este important sa stii ce este hemograma.