Fisa medicala pentru angajare este un document in care medicul specializat in medicina muncii mentioneaza, dupa caz, daca viitorul angajat este apt sau nu pentru munca, in urma unui consult medical amanuntit.
Acest tip de evaluare a sanatatii se efectueaza inainte de angajarea lucratorilor in orice loc de munca sau inainte de repartizarea lor la sarcini specifice care ar putea implica un pericol pentru sanatatea lor sau a altora.
Costurile aferente obtinerii fisei medicale pentru angajare sunt suportate de catre viitorul angajator.
Cine trebuie sa aiba aceasta fisa medicala in momentul angajarii?
a)lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b)lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c)lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Este obligatorie fisa medicala pentru angajare?
Raspunsul este da! Contractul individual de munca incheiat in lipsa unei fise medicale pentru angajare, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii, atrage dupa sine nulitatea contractului de munca.
Mai exact, iata ce prevede legea cu privire la fisa medicala pentru angajare:
Din punct de vedere procedural, fisa medicala pentru angajare este reglementata prin dispozitiile H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, care prevad ca:
• examenul medical la angajarea in munca se efectueaza la solicitarea angajatorului, care trebuie sa completeze fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional;
• angajatorii au obligatia de a suporta costurile examenului medical la angajarea in munca;
• numai medicul specializat in medicina muncii are dreptul de a efectua consultatiile necesare si de a completa fisa medicala pentru angajare.
Incalcarea acestei obligatii si deci, lipsa unei fise medicale pentru angajare valabile, atrage dupa sine sanctionarea contraventionala a angajatorului cu amenda de la 4.000 la 8.000 lei.
Care sunt investigatiile necesare obtinerii fisei medicale pentru angajare?
- Anamneza: viitorul angajat este intrebat despre trecutul sau profesional (ce profesii a avut, daca a avut riscuri profesionale la joburile anterioare si care a fost timpul de expunere la acestea);
- Anamneza medicala: persoana care urmeaza sa se angajeze trebuie sa ii spuna medicului de medicina muncii care sunt afectiunile de care a suferit, dar si afectiuni ale rudelor sale apropiate);
- Examen clinic general;
- Examene medicale clinice (de exemplu, consult oftalmologic si ORL) si paraclinice: analize medicale de laborator, investigatii de tipul: electrocardiograma, audiograma, spirometrie, radiografie pulmonara (aceste investigatii se fac in functie de profesia pe care urmeaza sa o detina lucratorul sau de existenta unui factor nociv profesional).
Obtine rapid fisa medicala pentru angajare, fara timp pierdut la cozi interminabile
Ca sa ai siguranta ca nu pierzi timpul asteptand pe holuri sau la diverse ghisee, asigura-te ca alegi o clinica medicala cu experienta in acest domeniu, care rezolva cu promptitudine cerintele solicitantilor.
In cadrul centrului medical StandardMed, situat central in zona Armeneasca, pe bulevardul Carol I, numarul 45, se efectueaza toate consultatiile necesare (inclusiv avizul psihologic) intocmirii si eliberarii fisei medicale pentru angajare (fisa de aptitudine – aviz medical medicina muncii), totul in cel mai scurt timp.
Asadar, intr-un timp foarte scurt si cu un minimum de efort, poti realiza toate consulturile necesare obtinerii fisei medicale pentru angajare, intr-o singura locatie, cu o singura deplasare, la clinica medicala acreditata StandardMed.