Ce este EKG si de ce se solicita pentru completarea fisei de angajare?

EKG-ul reprezinta electrocardiograma si o metoda de examinare in care se masoara activitatea electrica a inimii.

In momentul in care incepi un job nou, angajatorul iti solicita fisa medicala de angajare care insumeaza rezultatele mai multor tipuri de investigatii, printre care si EKG.

Nu stii inca ce este EKG-ul si de ce este el necesar pentru angajare? EKG-ul reprezinta electrocardiograma si o metoda de examinare in care se masoara activitatea electrica a inimii.

Pe baza electrozilor aplicati direct pe piele, medicul poate observa daca inima functioneaza la parametri normali. In mod ideal, se recomanda ca interpretarea electrocardiogramei sa nu fie facuta in mod izolat, ci coroborata cu alte analize, interpretate toate de catre un medic specialist.

 

Ce este EKG – tipuri de electrocardiograma?

Ce este EKG

 

Realizarea unei electrocardiograme se realizeaza la solicitarea unui medic, fie pentru verificarea starii de sanatate, fie pentru completarea fisei medicale pentru angajare. Acest tip de analiza are rolul de a verifica prezenta unei posibile boli cardiovasculare. Totodata, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de EKG:

  • EKG de repaus – se realizeaza in cazul in care medicul este interesat sa observe modul in care inima functioneaza in timp ce esti in repaus (te odihnesti). Pentru realizarea acestui tip de EKG, medicul iti va cere sa te intinzi si sa te relaxezi pentru a putea inregistra bataile inimii in aceasta postura;

  • EKG de efort sau testul de efort cardiac – pentru efectuarea acestui tip de electrocardiograma, medicul va urmari sa vada modul in care reactioneaza inima in timp ce desfasori o activitate fizica sau atunci cand faci efort fizic. Pentru obtinerea unor rezultate relevante, in timpul testului vei fi rugat sa mergi, sa alergi pe o banda de alergare sau sa pedalezi pe o bicicleta stationara;

    EKG Holter – aceste tip de investigatie presupune montarea unui EKG portabil, numit holter, care sa inregistreze activitatea inimii pret de una sau doua zile, non – stop. Medicul poate sugera realizarea unui EKG Holter in cazul in care suspecteaza ca ai un ritm anormal al inimii, ca ai palpitatii sau ca nu ai o cantitate suficienta de sange care sa circule catre muschiul inimii.

 

Ce locuri de munca necesita efectuarea unui EKG?

Datele privind modul de functionare a inimii sunt esentiale, mai ales in cazul unor locuri de munca ce implica un set de activitati pentru care este nevoie sa fii apt medical, astfel incat sa nu-ti pui viata in pericol.

Anumite sarcini pe care le-ai putea avea de indeplinit la locul de munca ar putea fi contraindicate in cazul identificarii unor probleme ale inimii, asa ca EKG-ul este recomandat, in special, persoanelor cu hipertensiune arteriala, care au un nivel crescut al colesterolului, personelor cu diabet sau persoanelor fumatoare.

Iata ce locuri de munca necesita efectuarea unui EKG in cadrul examenelor de medicina muncii:

  • munca la inaltime – indiferent de inaltimea la care se presupune ca vei lucra (1 m sau pe schele), in cazul unui post in constructii, vei avea nevoie pentru angajare de un test EKG, pe care-l poti realiza la Standard Med.

  • munca in ture de noapte – lipsa somnului pe durata noptii produce o multime de modificari in organism, care iti pot influenta starea de sanatate;

  • sofer – pentru evitarea oricaror incidente ce pot aparea in timpul sofatului pe perioade indelungate (infarct), angajatorul trebuie sa se asigure ca inima ta functioneaza la parametri corespunzatori;

  • agent de paza – acest job impune o conditie fizica buna pentru a fi apt sa-ti desfasori activitatea.

Ce este EKG si cum te pregatesti pentru realizarea investigatiei?

 

Efectuarea unui test EKG nu presupune o pregatire speciala. Singurele exceptii care se fac sunt in cazul existentei unei pilozitati excesive la nivelul pieptului barbatilor. In acest caz, este nevoie ca barbatii sa indeparteze parul in exces, astfel incat sa se poata asigura aderenta optima a electrozilor.

Totodata, in cazul in care urmezi un tratament medicamentos in momentul efectuarii testului EKG, atunci este recomandat sa specifici acest detaliu medicului care efectueaza testul. De asemenea, daca obisnuiesti sa porti bijuterii sau ceasuri, este recomandata indepartarea acestora.

Din punct de vedere vestimentar, pentru ca analiza sa poata fi efectuata mai repede si mai usor, ar fi de preferat sa imbraci o bluza cu nasturi, care sa permita accesul in zona pieptului fara efort.

Ai grija de sanatatea ta si, daca suspectezi nereguli in modul de functionare a inimii tale, nu ezita sa vorbesti cu medicul tau. Acesta iti poate recomanda efectuarea unui EKG. Analiza este una uzuala si nu se efectueaza neaparat doar pentru angajare.