Ce este certificatul A5 si cum il poti obtine rapid si usor

                                                                                                 

 

A5 este un certificat tipizat, care se realizeaza, de cele mai multe ori, in vederea eliberarii autorizatiei de libera practica pentru diverse meserii. Mai exact, in acest document medical se specifica daca o persoana este apta sau nu pentru a practica meseria dorita.

 

Care este valabilitatea certificatului?
Valabilitatea unui astfel de certificat medical este de 3 luni.

 

Ce investigatii sunt necesare in vederea obtinerii certificatului A5?

Pentru obtinerea acestui document, solicitantul va trebui sa sustina doua examene: unul psihiatric si unul medical – boli interne. Dupa finalizarea acestora, in functie de rezultate, se va elibera un certificat medical A5, la care se adauga si timbrul fiscal. Pe acest document tipizat se va specifica daca o persoana este sau nu apta din punct de vedere psihic si fizic pentru a exercita profesia respectiva.

Daca este determinat ca persoana care solicita un certificat medical A5 este sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic, se completeaza cu „Clinic sanatos. Apt din punct de vedere fizic si neuro-psihic.”

 

Care sunt categoriile de persoane pentru care este obligatoriu un certificat medical A5?
Atat personalul medical cu pregatire superioara de scurta durata, postliceala si medie, precum si cei care practica profesia in unitati sanitare publice sau private, sunt obligati prin lege sa se inscrie in Registrul unic al asistentilor medicali, dar si sa posede o autorizatie de libera practica medicala, care sa contina avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania. In vederea obtinerii acestei autorizatii, este nevoie de eliberarea unui certificat A5.

Printre alte profesii care necesita acest act se numara si cele de economist, avocat, arhitect, traducator, psiholog, asistent social si multe altele. Toate cele de mai sus cad in categoria de „meserii liberale” si au nevoie de un certificat de libera practica, fiind astfel controlate prin legi speciale, fata de Persoanele Fizice Autorizate (PFA), care sunt obligate prin lege sa se inregistreze la Registrul Comertului.

 

De unde se poate obtine rapid si usor acest certificat?

Certificatul medical A5 se elibereaza la cerere, intr-un exemplar, de catre medicii din unitatile publice sau private, in a caror evidenta se afla solicitantul. Deoarece este un atestat al starii de sanatate a pacientului, se va trece in acest document diagnosticul complet – boala principala, afectiunile asociate, dar si alte afectiuni. In acest fel, in functie de problema de sanatate, evaluarea medicala se va face de catre medicul specializat in acel tip de afectiune.

In cazul in care solicitantul este trecut in evidenta unitatii medicale cu mai multe diagnostice, unitatea medicala va emite un singur document. Daca persoana are mai multe diagnostice aflate in evidenta mai multor unitati medicale, fiecare dintre acestea va emite cate un certificat medical A5, pentru fiecare diagnostic in parte.

La finalul evaluarii, certificatul va fi semnat de catre directorul unitatii sanitare unde s-a facut evaluarea, purtand astfel stampila rotunda si antetul unitatii care emite actul.