Cat costa analizele pentru cununia civila?

Afla cat costa analizele pentru cununia civila, plus alte informatii despre actul prenuptial!

 

Conform legislatiei actuale, inainte de casatorie, cei doi miri trebuie sa prezinte un certificat medical de casatorie. Pentru a obtine actul prenuptial, este necesara efectuarea unor analize medicale, prin care se determina starea de sanatate a cuplului.

Daca ai nevoie de acest document, ai ajuns unde trebuie! La clinica Standard Med poti efectua toate analizele necesare si poti obtine certificatul de casatorie in timp record, totul la un pret deosebit de avantajos. Inainte insa, trebuie sa cunosti cateva informatii despre acest document.

Descopera, in continuare, raspunsurile la cele mai frecvente intrebari referitoare la actul medical prenuptial.

 

Ce este un act medical prenuptial?

Actul sau certificatul prenuptial este un formular-tip, fiind un document medical obligatoriu. Acesta trebuie semnat si parafat de catre medicul de familie dovedind, astfel, starea de sanatate a cuplului care urmeaza sa se casatoreasca.

 

Ce contine certificatul de casatorie?

Actul prenuptial sau certificatul de casatorie contine trei rubrici, in care sunt notate rezultatele investigatiilor medicale efectuate. Iata care sunt acestea!

  • nu sufera de o boala venerica in forma transmisibila (Buletin de laborator nr. …… din …… );

  • nu prezinta leziuni pulmonare evolutive TBC (Buletin radiologic nr. ….. din …….);

  • este normal din punct de vedere neuro-psihic.

 

Care sunt analizele necesare pentru certificatul medical de casatorie?

Examenele necesare pentru incheierea certificatului medical sunt urmatoarele: examen VDRL, examen HIV, examen psihiatric, examen radiologic pulmonar, examen ginecologic. In cazul femeilor insarcinate, examenul pulmonar este exclus din lista analizelor medicale obligatorii.

 

Cat costa analizele pentru cununia civila?

Din moment ce acest certificat medical nu este inclus in pachetul de baza al serviciilor din cadrul asigurarilor medicale, medicul de familie are posibilitatea de a taxa acest serviciu conform tarifului specific serviciilor care nu sunt decontate de casa de asigurari.

 

Cand trebuie depus actul prenuptial?

Certificatul medical trebuie sa fie depus la cel mult 14 zile dupa ce a fost eliberat, perioada dupa care valabilitatea acestuia expira. Retine totusi ca trebuie sa treaca 10 zile de la depunerea actelor pana cand cununia civila sa fie realizata.

 

Ce se intampla in cazul depistarii unei afectiuni?

Legislatia actuala mentioneaza faptul ca laboratoarele de analiza trebuie sa transmita pe parcursul a 24 de ore fisa tip-declaratie in cazul unui nou caz depistat catre Directia de Sanatate Publica si indrumarea pacientului catre DSP sau catre sectia de boli infectioase.

Mai multe informatii sunt disponibile in Ordinul nr. 1611/2004 privind aprobarea circuitului informational si a fiselor de declarare si supraveghere a infectiei HIV/SIDA, emis de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 31 din 11.01.2005.

 

Trebuie sa mentionezi daca esti insarcinata?

Da, in cazul in care femeia este insarcinata, acest lucru trebuie mentionat medicului de familie. Femeile gravide nu ar trebui sa faca radiografii, motiv pentru care analizele pulmonare nu vor fi incluse in certificatul medical de casatorie.

Daca ai nevoie de mai multe informatii legate de acest document, nu ezita sa ne contactezi la numerele inscrise pe site, la adresa de e-mail sau chiar in formularul pus la dispozitie aici. Din moment ce efectuarea analizelor medicale este deosebit de importanta pentru cununia civila, este recomandat sa te lasi pe mana echipei de specialisti de la Standard Med pentru a depasi acest moment cu succes!