Care sunt noile reglementari cu privire la fisa medicala pentru permis auto?

Iata care sunt noile reglementari in privinta fisei medicale pentru permis auto.

 

Persoanele care vor sa se bucure de confortul oferit de un autovehicul trebuie sa obtina un carnet de conducere, insa pentru dobandirea acestuia, sunt necesare mai multe documente, precum fisa medicala pentru permis auto.

 

Daca ai nevoie de acest certificat, este important sa stii ca legislatia s-a schimbat recent. Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1.428/2019 a fost publicat in Monitorul Oficial si prevede ca fisa medicala permis auto este valabila timp de un an de la data emiterii si nu doar 6 luni, asa cum era prevazut in legislatia anterioara. Asadar, poti folosi acest certificat in decursul unui an de la obtinerea lui, pe intreg teritoriul tarii.

 

In plus, pentru persoanele care vor sa obtina un permis de conducere pentru autovehicule mari, noul model de fisa medicala pentru permis auto include si examinarea medicala de pneumologie. Prin urmare, cei care vor sa aiba un permis de conducere pentru camioanele de marfa si autobuze (categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E) trebuie sa se programeze la un consult la un medic pneumolog.

 

Acestia vor fi testati pentru apnee in somn, iar cei care se confrunta cu aceasta afectiune vor avea nevoie de un aviz medical. Candidatii diagnosticati cu apnee in somn trebuie sa dovedeasca ca isi pot controla afectiunea, ca urmeaza un tratament si ca starea lor s-a ameliorat. Totodata, acestia trebuie sa mearga la controale periodice.

 

Apneea reprezinta oprirea temporara a respiratiei pe parcursul somnului, ceea ce determina sforait, somnolenta pe parcursul zilei si oboseala excesiva. In codul rutier s-au introdus restrictii pentru persoanele diagnosticate cu acest sindrom, deoarece au avut loc multe accidente auto din cauza simptomelor date de apnee.

 

Ce analize trebuie sa efectuezi pentru a obtine fisa medicala pentru permis auto?

– oftalmologie;

– medicina interna;

– ortopedie si traumatologie;

– ORL;

– psihiatrie;

– neurologie;

- pneumologie.

 

De ce acte ai nevoie pentru a efectua analizele medicale pentru permis auto?

Atunci cand te vei prezenta la clinica Standard Med pentru a efectua analizele medicale pentru permis auto, este important sa ai asupra ta urmatoarele documente:

• Buletinul / Cartea de identitate, in original si copie. In plus, cetatenii straini au nevoie si de carte de rezidenta, permis de sedere si certificat de inregistrare, insotit de pasaport;
• Fisa de scolarizare, in cazul in care urmezi cursurile unei scoli de soferi;
• Dovada ca ai platit contravaloarea permisului auto. Aceasta se achita la trezorerie, online sau prin mandat postal;
• Daca ai fost diagnosticat cu o boala cronica, vei avea nevoie de o adeverinta de la medicul de familie in care sa se mentioneze ca esti apt pentru a conduce sau parafa medicului de familie pe fisa medicala pentru permisul auto la punctul B;
• In cazul in care suferi de diabet, este necesara si o scrisoare medicala de la medicul diabetolog in care sa fie trecute diagnosticul, tratamentul si confirmarea ca esti apt pentru a conduce o masina;
• Ochelarii de vedere, daca este cazul.

 

Prin urmare, te asteptam la clinica autorizata Standard Med daca vrei obtii fisa medicala pentru permis auto cu o singura deplasare. Vei efectua in aceeasi zi toate analizele si vei primi certificatul in maximum o ora si jumatate de la completarea formularelor.