Care sunt afectiunile medicale ce ne pot impiedica sa obtinem un permis auto?

Afla care sunt afectiunile ce te pot impiedica sa-ti iei permisul!

In ultimii ani, legislatia a suferit mai multe modificari in vederea aprobarii normelor minime ce privesc aptitudinile fizice si mentale necesare pentru a conduce un autovehicul. Acest lucru a starnit atat controverse, cat si confuzie in randul celor care sufera de afectiuni medicale si care doresc sa obtina sau sa isi reinnoiasca permisul auto. In acest articol, vom trata pe rand aceste afectiuni, precum si felul in care pot fi rezolvate, in cazul celor care isi doresc un permis din categoria A, A1, A2, AM, B, B1 si BE.

 

Vederea si auzul

Aceste atribute, in special vederea, sunt foarte importante (cruciale, chiar) pentru conducerea oricarui tip de autovehicul. Astfel, daca in urma examenului oftalmologic standard se constata o afectiune, va trebui sa urmezi o serie de proceduri suplimentare. De asemenea, in cazul pierderii vederii la un singur ochi, va trebui sa te abtii de la condus pentru o perioada de minimum 6 luni. Dupa aceasta perioada, daca primesti aviz favorabil din partea oftalmologilor, iti poti relua activitatea.

In privinta auzului, insa, exista mai multe neclaritati. Astfel, in Lege este specificat ca hipoacuzia este de luat in calcul doar in cazul categoriilor de permis C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. Cu toate acestea, in cazul pacientilor cu hipoacuzie profunda bilaterala, ce nu poate fi corectata, acestia pot conduce autovehicule doar daca respectiva masina este echipata cu oglinzi mai mari si echipament de conversie a semnalului audio in alerta vizuala.

 

Locomotia

Pentru cei care sufera de handicap locomotor, acestia trebuie sa obtina un aviz al unei unitati medicale autorizate. In cazul unei stagnari a acestui tip de handicap, permisul auto va fi reinnoit sau eliberat doar dupa efectuarea examinarii medicale periodice.

 

Diabetul zaharat

Cei care sufera de aceasta boala si urmeaza un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei vor trebui sa ia la cunostinta riscurile unui astfel de episod, precum si sa dovedeasca faptul ca sunt capabili sa controleze respectivele episoade. De asemenea, vor avea nevoie de avizul medicului diabetolog, precum si de controale psihologice la intervale de maximum 5 ani. In cazul unei hipoglicemii cronice grave, aceste persoane vor capata eligilibitatea la minimum 3 luni de la cel mai recent episod.

 

Bolile cardiovasculare

In acest capitol, vom trata atat tema afectiunilor care necesita interventii si monitorizare, precum si cazurile incompatibile cu statutul de conducator auto. Prin urmare, sunt necesare tratamentul si interventiile in cazul bradiaritmiilor, anginei, in cazul stimulatorului cardiac permanent, a sindromului coronarian acut, a operatiilor de bypass, in cazul in care persoana a suferit de infarct sau accident ischemic tranzitoriu, precum si multe alte afectiuni, despre care poti citi mai multe aici.

 

Afectiunile neurologice

Persoanele care doresc sa obtina sau sa isi reinnoiasca permisul de conducere, dar sufera de afectiuni neurologice grave, vor avea nevoie de un aviz medical autorizat. Aceste afectiuni sunt descrise ca "tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiente senzoriale sau motorii si afecteaza echilibrul si coordonarea", cu mentiunea ca "trebuie sa fie luate in considerare in functie de efectele lor functionale si riscurile evolutive".

De asemenea, persoanele care sufera de epilepsie, daca au avut parte de un accident singular, pot fi declarate apte pentru condus doar la 6 luni dupa, in situatia in care nu au mai avut loc alte crize. In acest sens, se va face si o evaluare medicala de catre cadrele specializate. Cei care au avut experienta mai multor crize, intr-un interval de 5 ani, pot fi declarati apti doar la 12 luni dupa ultimul episod epileptic.

 

Apneea

In cazul acestei afectiuni respiratorii, si in special a apneii in somn de tip obstructiv, va trebui efectuat un consult de specialitate, care sa poata stabili un diagnostic clar, precum si medicatia necesara. Astfel, cei care vor sa obtina un nou permis au nevoie de un aviz eliberat de doctorul specialist.

 

Tulburari de ordin psihologic

Nu vor putea obtine sau schimba permisul auto persoanele care sufera de tulburari mintale grave, fie ele congenitale sau dobandite in urma unor traume, precum si a interventiilor neurochirurgicale sau in cazurile de retard psihic sever.

Cu toate acestea, in cazul unui aviz psihologic autorizat, alaturi de fisa medicala permis auto, insotit si de controale periodice, se va putea obtine permisul.

 

Dependenta de droguri, medicamente sau alcool

Ordinul Ministerului Sanatatii face apel la vigilenta cadrelor medicale in cazul examinarilor de rutina, pentru a depista persoanele care sunt dependente de alcool sau de alte substante care pot altera capacitatea de a conduce.