Daca activezi deja in campul muncii, cu siguranta iti este cunoscut conceptul de medicina muncii. Cunosti faptul ca procesul este recurent, realizandu-se o data pe an, precum si faptul ca fisa medicala ce se intocmeste la angajare este obligatorie. Insa, te-ai intrebat vreodata care este rolul acestui proces si care este valabilitatea fisei medicale pentru angajare?
Despre medicina muncii
Medicina muncii este acea specialitate medicala care se concentreaza pe sanatatea la locul de munca. Ea presupune o serie de examinari pe care angajatul trebuie sa le realizeze. Fisa medicala este acel document care se elibereaza in urma evaluarii starii de sanatate a angajatului. Medicina muncii are in vedere relatia dintre persoane si factorii existenti la locul de munca, ce pot influenta starea de sanatate.
Aceasta specialitate a fost gandita pentru a apara atat drepturile angajatului, cat si ale angajatorului. Este in beneficiul angajatului ca starea lui de sanatate sa fie consemnata si luata in considerare. Astfel, se evita expunerea lui unor conditii ce ar putea sa-i dauneze. Medicina muncii asigura existenta unei relatii de corectitudine intre angajat si angajator.
Organizatia Mondiala a Sanatatii si Biroul International al Muncii sunt grupurile profesionale de experti care stabilesc obiectivele medicinei muncii. Principalele obiective ale acestui domeniu sunt:
- sa promoveze si sa mentina la cel mai inalt nivel starea fizica, mentala si sociala, pentru angajatii din toate profesiile
- sa previna aparitia diferitelor tipuri de afectiuni, in randul angajatilor, generate de factori sau de conditii de munca neadecvate sau incompatibile cu starea lor de sanatate
- sa protejeze angajatii impotriva riscurilor
- asigurarea distribuirii angajatilor in conditii de munca si la sarcini de munca care sunt compatibile cu posibilitatile lor fizice si psihice
Valabilitatea fisei medicale pentru angajare
In functie de prezenta sau absenta afectiunilor, in fisa medicala se mentioneaza daca angajatul este apt din punct de vedere medical pentru a desfasura activitatile specificate in fisa postului. Documentul este valabil un an de zile. Valabilitatea fisei medicale pentru angajare este limitata, pentru a putea evalua la intervale regulate starea de sanatate a angajatului.
Intr-un an de zile se pot schimba atat starea de sanatate a persoanei, cat si specificul activitatilor sale. Este important sa existe o monitorizare constanta, pentru a putea apara dreptul la sanatate al angajatilor.
In cazul in care se schimba specificul activitatilor in cadrul locului de munca, medicul specialist trebuie sa analizeze compatibilitatea starii de sanatate a persoanei cu activitatile intreprinse.
Schimbarea locului de munca
Valabilitatea fisei medicale pentru angajare depinde de contextul si de statutul persoanei. Atunci cand iti schimbi locul de munca, fisa medicala nu mai este valabila. Noul angajator are obligatia de a oferi serviciul de medicina muncii. Astfel, de fiecare data cand iti vei schimba locul de munca, va trebui sa ti se elibereze o fisa medicala pentru angajare.
Fisa medicala din cadrul locului de munca anterior nu se mai ia in considerare, deoarece fiecare loc de munca are specificul sau. Este important ca fiecare caz in parte sa fie tratat individual, indiferent daca persoana activeaza in acelasi domeniu de activitate.
Alte situatii care influenteaza valabilitatea fisei medicale pentru angajare
Documentul medical nu mai este valabil atunci cand schimbi locul de munca, dar el trebuie eliberat si in urmatoarele situatii:
- reinceperea activitatii dupa o perioada mai mare de sase luni, pentru locurile de munca ce au expunere la factori nocivi profesionali
- in cazul detasarii sau trecerii la un alt loc de munca sau la alta activitate
- la inceperea lucrului in cazul angajatilor ce au contract de munca temporara
- in cazul elevilor care fac practica atunci cand urmeaza sa fie instruiti pe meserii si profesii, precum si in situatia schimbarii meseriei pe parcursul instruirii
- periodic in cazul celor care lucreaza in medii in care exista factori nocivi profesional, in conformitate cu reglementarile Ministerului Sanatatii
- periodic in cazul celor care lucreaza in unitati unde nu sunt prezenti factori de risc, prin examene medicale ce se fac in mod diferentiat in functie de varsta, gen si stare de sanatate, in functie de mentiunile din contractul de munca
Documentul medical ce se elibereaza la angajare este extrem de important, deoarece reflecta starea de sanatate a unei persoane si compatiblitatea acesteia cu anumite conditii de lucru. Angajatorii pot incadra in munca doar persoane ce corespund criteriilor medicale. Valabilitatea fisei medicale pentru angajare difera in functie de context, insa este necesara la fiecare angajare.