Acte necesare schimbare permis de conducere. Mergi pregatit!

Iata actele necesare pentru schimbarea permisului de conducere.

acte necesare schimbare permis de conducere

Conduci de atata timp, incat ai si uitat numarul kilometrilor parcursi? Si cu toate astea, anii din permisul de conducere iti amintesc ca a venit momentul sa indeplinesti din nou formalitatile pentru reinoirea acestuia. Nu trebuie sa te ingrijorezi, caci procedeul nu este deloc unul dificil, daca intocmesti dosarul complet, cu toata documentatia necesara.

 

Continutul dosarului este diferit si adaptat situatiilor in care se face solicitarea schimbarii permisului de conducere. Schimbarea permisului de conducere se face in urmatoarele situatii:

- expirarea termenului de valabilitatea (10 ani);

- schimbarea numelui, in cazul casatoriei/ divortului etc;

- pierderea vechiului permis;

- preschimbarea unui permis auto strain cu unul romanesc;

 

Acte necesare pentru schimbarea permisului de conducere expirat:

- cerere schimbare permis – aceasta se primeste completata la ghiseul de schimbare permise auto si tot ce trebuie sa faci este sa o semnezi;

- buletin sau carte de indentitate a titularului – aceasta trebuie prezentata atat in original, cat si copie. Aceasta este dovada ca titularul are domiciliul sau resedinta in Romania;

- dovada platii taxei pentru permisul de conducere;

- permisul de conducere in original;

- fisa medicala pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicala autorizata, in original, din care rezulta ca titularul este apt din punct de vedere legal sa conduca autovehicule din categoria pentru care solicita reinnoirea si eliberarea permisului de conducere;

- in cazul cetatenilor straini, acestia trebuie sa adauge la dosar carte de rezidenta, permis de sedere, certificat de inregistrare insotit de pasaport, pasaport diplomatic/ serviciu, in original si copie.

 acte necesare schimbare permis de conducere

Acte necesare pentru schimbarea permisului de conducere pierdut sau in cazul schimbarii numelui:

 

Schimbarea permisului de conducere inainte de data expirarii acestuia reprezinta situatii atipice si se face in conditii speciale. In cazul pierderii, retinerii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie sa declare acest incident, astfel incat completarea cererii de schimbare a permisului sa se faca in acord cu situatia data. In aceste situatii, va fi eliberat un duplicat al permisului auto.

In cazul in care se schimba numele, titularul va primi tot un duplicat al permisului auto.

 

Pentru permisele de conducere ce au fost emise dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisa si prin corespondenta la adresa postala sau in mod electronic, pe adresa de email a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor judetean sau cel al Municipiului Bucuresti. In cazul in care documentele se depun online, este nevoie sa atasezi si celelalte documente in copie sau scanate.

 

Totodata, in cazul solicitarii online de schimbare a permisului de conducere, in momentul ridicarii noului permis de la ghiseu, este nevoie si de documentele originale dupa care s-au transmis copii sau au fost scanate.

 

Actele necesare pentru schimbarea permisului de conducere pierdut sau in cazul schimbarii numelui sunt aceleasi cu cele enumerate mai sus.

 

Actele necesare pentru schimbarea permisului auto strain cu unul romanesc:

 

Depunerea dosarului in acest caz se face exclusiv personal si contine urmatoarele acte necesare pentru schimbarea permisului:

 

  • cererea pentru preschimbare permis auto;
  • permisul de conducere national, eliberat de autoritatile straine, in original si traducere legalizata in limba romana a acestuia, daca este cazul;
  • documentul de identitate al solicitantului, in original si copie;
  • in cazul cetatenilor straini, pasaportul si certificatul de inregistrare, permisul de sedere sau cartea de rezidenta in Romania;
  • in cazul cetatenilor romani, buletinul sau cartea de indentitate;
  • fisa medicala pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicala autorizata, in original, din care rezulta ca titularul este apt din punct de vedere legal sa conduca autovehicule din categoria pentru care solicita reinnoirea si eliberarea permisului de conducere;
  • dovada platii taxei pentru permisul de conducere;

 

Cum te programezi pentru schimbarea permisului auto?

 

Pentru a evita statul la cozi si a eficientiza procesul, alege sa te programezi online pentru schimbarea permisului auto. Programarea se face pe site-ul DRPCIV prin completarea datelor solicitate. Important de retinut este fapul ca programarea online pentru schimbarea permisului se respecta intocmai si orice intarziere duce la pierderea programarii.

 

In cat timp se elibereaza noul permis auto?

 

Schimbarea permisului de conducere este, in prezent, o procedura destul de rapida si facila. Dupa depunerea documentelor necesare, eliberarea noului permis de conducere se face, de obicei, in decurs de cateva ore. Pentru ridicarea acestuia, este nevoie ca titularul sa se prezinte la ghiseu, cu actul de identitate in original, dupa scurgerea timpului comunicat in momentul depunerii documentelor.