Schimbarea permisului dupa casatorie

Inainte de a incepe procesul de schimbare a permisului dupa casatorie, este important sa stii ca exista pasi clari de urmat pentru a obtine un carnet de conducere actualizat.

 

Casatoria este un moment important in viata oricarei persoane. Ea aduce cu sine schimbari in diferite aspecte ale vietii, iar prima de pe lista o reprezinta chiar modificarea numelui de familie. Odata cu schimbarea numelui, vei fi nevoit sa iti actualizezi documentele personale, precum cartea de identitate sau permisul de conducere.

Inainte de a incepe procesul de schimbare a permisului dupa casatorie, este important sa stii ca exista pasi clari de urmat pentru a obtine un carnet de conducere actualizat.

Iata care sunt pasii de schimbare a permisului dupa casatorie:

  • obtinerea certificatului de casatorie - primul pas in procesul de schimbare a permisului dupa casatorie este obtinerea certificatului de casatorie. Acesta este un document oficial care confirma casatoria si schimbarea numelui de familie. Pentru a obtine certificatul de casatorie, trebuie sa mergi la primaria din localitatea in care s-a incheiat casatoria si sa soliciti documentul;

  • obtinerea noii carti de identitate - dupa obtinerea certificatului de casatorie, urmatorul pas este obtinerea noii carti de identitate care reflecta schimbarea numelui. Aceasta implica completarea unui formular si prezentarea certificatului de casatorie la Serviciul de Evidenta a Persoanelor;

  • procedura de schimbare a permisului dupa casatorie - dupa obtinerea noii carti de identitate, poti solicita schimbarea permisului de conducere la DRPCIV.

Ce documente trebuie sa contina dosarul de schimbare a permisului dupa casatorie?

Pentru a scurta perioada de emitere a noului permis si a eficientiza procesul, asigura-te ca ai la dosar toate documentele necesare. Iata care sunt acestea:

  • buletinul, in original si copie;

  • certificatul de casatorie, in original si copie;

  • documentul care atesta plata contravalorii permisului auto;

  • permisul de conducere, in original;

  • cerere tip, eliberata de la ghiseul DRPCIV;

  • examinarea medicala in vederea obtinerii fisei medicale, in caz ca iti doresti sa extinzi valabilitatea permisului nou fata de cel vechi;

  • dovada platilor taxelor si tarifelor aplicabile.

Copiile documentelor necesare emiterii unui duplicat al permisului auto pot fi transmise atat prin posta, cat si prin e-mail, cu mentiunea ca duplicatul permisului de conducere se elibereaza personal solicitantului dupa ce acesta depune personal documentele in original la serviciul comunitar (DRPCIV).

Cum poti obtine fisa medicala pentru schimbarea permisului dupa casatorie?

Efectuarea evaluarii medicale si obtinerea fisei medicale pentru schimbarea carnetului de conducere este o formalitate simpla, care poate fi realizata rapid, in cadrul clinicii autorizate Standard Med.

Specialistii din cadrul clinicii vor efectua examenele medicale rapid, astfel ca, in numai o ora, vei putea pleca fericit ca ai obtinut documentul de care depinde emiterea noului permis de conducere.

Iata care sunt examenele medicale pe care va trebuie sa le efectuezi pentru obtinerea fisei medicale:

  • Medicina interna;

  • ORL;

  • Oftalmologie;

  • Ortopedie / Chirurgie;

  • Neurologie;

  • Psihiatrie.

Pentru eliberarea fisei medicale pentru schimbarea permisului, vei avea nevoie de urmatoarele documente:

  • Buletin / Carte de identitate;

  • Fisa de scolarizare – in cazul in care aceasta exista;

  • Adeverinta de la medicul de familie, in care sa fie mentionat daca figurezi cu boli cronice in evidenta medicului de familie;

  • Scrisoare de la medicul diabetolog, in care sa fie trecute diagnosticul, tratamentul si recomandarea daca esti apt pentru a conduce (in cazul in care suferi de diabet tip I);

  • Ochelari de vedere (daca este cazul).

Cat dureaza schimbarea permisului de conducere dupa casatorie?

Dupa ce ai incheiat toti pasii mentionati, cererea inregistrata va fi procesata, iar noul permis de conducere va fi emis. Durata exacta a procesarii poate varia, dar, in general, ar trebui sa primesti noul permis intr-un interval de timp rezonabil.

In unele cazuri, se poate elibera initial un permis provizoriu. Dupa ce a trecut perioada de valabilitate a acestuia, poti solicita inlocuirea lui cu un permis de conducere definitiv.

Perioada de valabilitate a permisului de conducere actualizat

Noul permis de conducere obtinut dupa casatorie va avea aceeasi perioada de valabilitate ca si permisul anterior.

Schimbarea permisului dupa casatorie poate parea un proces complex, dar, daca vei urma pasii si procedurile potrivite, vei obtine un nou permis actualizat, fara prea multe dificultati. Respecta toate cerintele si furnizeaza toate documentele necesare pentru a facilita procesul.

Casatoria nu inseamna ingradirea drepturilor si libertatilor avute in perioada de burlacie, ci doar reevaluarea modului de a te raporta la ele, de la aspecte banale ale vietii de zi cu zi, pana la detalii legale. Astfel, nu trebuie sa te simti privat de bucuria de a conduce, ci doar trebuie sa ai in vedere parcurgerea rapida a tuturor pasilor si obtinerea noului permis in cel mai scurt timp. Procedurile de preschimbare a carnetului de conducere sunt simple si nu necesita mult timp, asa ca acum nu ai niciun motiv sa te ingrijorezi, din acest punct de vedere!