Desi vanatoarea la origine a fost un mod de subzistenta, care le permitea oamenilor sa isi procure hrana, ea a devenit un sport si un hobby pentru un numar mare de oameni. Este insa un sport periculos, de aceea exista un cadru legal bine pus la punct, care reglementeaza conditiile in care se poate desfasura activitatea.
Cum poti deveni vanator?
Vanatoarea contribuie la consolidarea unui echilibru agro-silvo-cinegetic si la dezvoltarea speciilor de animale. Insa, practicarea ei presupune respectarea unor principii de etica, specifice domeniului. In conformitate cu legislatia din Romania, practicarea acestui sport se face in baza unui permis de vanatoare. Trebuie sa stii ca va dura cel putin un an pentru a putea obtine acest permis. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi:
1. Va trebui sa te inscrii intr-o asociatie locala, afiliata Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi.
2. Timp de un an, vei invata notiuni teoretice, dar vei face si practica pe un fond de vanatoare.
3. La finalul acestei perioade, vei sustine un examen. In urma acestui examen, vei obtine un permis vanatoare.
Despre permisul de vanatoare
In baza acestui permis de vanatoare, poti obtine permisul de portarma. Pentru asta, vei avea nevoie de o fisa medicala de portarma. Standard Med este clinica autorizata pentru efectuarea de evaluari si avizari medicale in vederea eliberarii certificatului medical pentru portarma. Vei avea nevoie sa efectuezi urmatoarele consultatii:
- Medicina interna;
- ORL;
- Oftalmologie;
- Ortopedie;
- Neurologie;
- Psihiatrie.
Evaluarea psihologica este una dintre cele mai importante, deoarece atesta faptul ca aplicantul este apt pentru a detine o arma.
Pentru ca stim ca timpul tau este pretios, medicii nostri sunt prezenti simultan, pentru ca tu sa poti pleca cu certificatul medical in aceeasi zi. Fisa medicala portarma este valabila 6 luni de la data efectuarii analizelor. In termen de 5 ani, esti obligat sa refaci analizele medicale.
Cum obtii fisa medicala pentru permis portarma?
Este necesar sa ne contactezi, sa faci o programare, apoi sa te prezinti la sediul clinicii impreuna cu urmatoarele documente:
- Buletin/carte de identitate;
- Fisa medicala permis portarma vizata de medicul de familie;
Reglementari si conditii de obtinere a permisului
Statutul de vanator te introduce intr-un club select. Drumul pana acolo nu este usor, dar merita tot efortul. Este necesar sa treci prin toate etapele pentru a obtine un permis de vanatoare. Atat cunostintele teoretice, cat si cele practice te vor ajuta sa fii un vanator de exceptie. Vei putea participa la vanatori organizate. Pentru asta vei avea nevoie de urmatoarele documente: permis de vanator, autorizatia individuala de vanatoare, talon de asigurare pentru accidente si raspundere civila.
Mai mult decat oricare alt sport, vanatoarea are nevoie de legi si reglementari stricte. Sunt cateva lucruri importante de retinut dupa ce devii vanator:
- nu poti folosi arma de vanatoare in alt scop decat cel al recoltarii vanatului sau combaterii daunatorilor vanatului;
- nu poti indrepta arma spre alta persoana, chiar daca este descarcata;
- in afara spatiului unde se desfasoara vanatoarea, trebuie sa transporti arma descarcata si introdusa in toc;
- nu ai voie de folosesti alice cu diametrul mai mare de 5 mm;
- nu poti participa la vanatoare cu o arma defecta;
- nu poti participa la vanatoare in stare de ebrietate sau sub efectul substantelor stupefiante.
Pentru a obtine un permis vanatoare, va trebui sa sustii un examen care va consta in urmatoarele:
- etica vanatoreasca;
- prevederile legale ale domeniului cinegetic;
- biologia speciilor de animale ce se incadreaza in aria de interes cinegetic;
- boli si virusuri ale vanatului;
- arme de vanatoare.
Si pentru ca toate acestea depind de obtinerea permisului de portarma, te asteptam la Standard Med pentru a face ultimul pas care te va certifica drept vanator.