Cum arata un test psihologic angajare? MODEL

Iata cateva tipuri de teste psihologice pe care le poti primi la angajare.

test-psihologic-angajare

Testarea psihologica la angajare este o practica destul de comuna in cadrul mai multor firme. Pe langa fisa medicala pe care fiecare proaspat angajat trebuie sa o prezinte, exista mai multe probe care trebuie trecute. Acestea variaza de la caz la caz, insa indeplinirea lor este extrem de importanta pentru locul de munca ales.

 

In cadrul clinicii noastre, poti obtine atat fisa medicala pentru angajare, cat si atestatul psihologic, prin care dovedesti ca ai aptitudinea de a indeplini sarcinile cerute la locul de munca. Mai mult, pentru a-ti veni in ajutor, in cele ce urmeaza, iti vom oferi cateva variante de test psihologic angajare/model. Iata despre ce este vorba!

 

Test psihologic angajare – MODEL 1

 

Primul model pe care il vom discuta este testul Cattell, pe care angajatorii si reprezentantii HR il folosesc pentru a descoperi mai multe despre calitatile unei persoane intr-o maniera indirecta. Acest test presupune completarea unui chestionar in care sunt cuprinse mai multe intrebari.

 

Daca esti atent, vei observa ca multe dintre acestea se repeta sub o alta formulare. Scopul unei astfel de iteratii este de a determina cat de sincer ai fost cand ai raspuns la prima intrebare sau, din contra, daca ai incercat sa ascunzi vreo informatie.

test-psihologic-angajare

 

Test psihologic angajare – MODEL 2

 

Alt test care se da adeseori persoanelor inainte de angajare implica utilizarea culorilor. In domeniul psihologic, acesta este cunoscut drept testul Luscher, fiind numit, la fel ca celelalte teste discutate aici, dupa cel care l-a inventat. Candidatului i se ofera sansa de a organiza opt culori in functie de cea pe care o considera cea mai placuta.

 

Dupa cum ai ghicit, fiecare culoare reprezinta o anumita calitate si releva trasaturile de personalitate predominante ale celui care face alegerile respective. De exemplu, rosu este preferat de persoanele dinamice, cu initiativa si care nu se tem sa actioneze. Alte culori pozitive sunt verde (intentia de a obtine succes in cariera si de a se imbunatati), galbenul (speranta, optimism) si albastru (skill-uri de comunicare si grija pentru cei din jur).

 

Aspecte negative sunt asociate cu negru (semn al depresiei), gri (sugereaza oboseala) si violet (nemultumire, fuga de realitate). Asadar, daca vei primi acest test psihologic la angajare, ai grija ce alegi!

 

Test psihologic angajare – MODEL 3

 

Cu siguranta, stii deja cum functioneaza testul Rohshar, desi probabil nu stiai cum se numeste. In acest experiment psihologic, unei persoane i se arata mai multe foi pe care se afla pete de cerneala sau de culoare, iar persoana respectiva trebuie sa descrie imaginile pe care le vede. Astfel, celui care te asculta ii este mai usor sa interpreteze care este maniera ta de a gandi.

 

Desi aceste modele de teste psihologice sunt adesea folosite de angajatori, exista si cazuri in care acestia improvizeaza si te pun in fata unei situatii ipotetice. In acest caz, depinde doar de tine sa treci testul cu brio. Cateva sfaturi care ar putea sa te ajute ar fi sa iei in considerare nevoile companiei si ale postului pentru care aplici, sa te pui in locul intervievatorului si sa iti imaginezi ce si-ar dori sa auda si, nu in ultimul rand, sa fii sincer.

 

Testul psihologic de la angajare nu ar trebui sa te intimideze. Incearca sa il vezi ca pe o sansa de a te cunoaste pe tine insuti mai bine, dar si pe cei cu care vei lucra, iar totul va merge ca pe roate!