Concediul si indemnizatia de maternitate - informatii utile

Iata cele mai utile informatii despre acordarea concediului de materninate si despre indemnizatia aferenta.

Printre concediile care au legatura cu serviciile oferite de medicina muncii si domeniul SSM se numara si concediul de maternitate. De la bun inceput, trebuie mentionat faptul ca toate persoanele asigurate medical au dreptul la urmatoarele tipuri de concedii de maternitate: prenatal si postnatal.

 

Acordat pentru sarcina, dar si pentru perioada postnatala, concediul de maternitate se intinde pe o perioada de 126 de zile calendaristice. In acest timp, cea care isi ia concediul beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

 

 

Cum se calculeaza indemnizatia de maternitate?

 

Indemnizatia consta in 85% din baza de calcul a mediei veniturilor lunare brute din ultimele 6 luni. Cele 6 luni sunt calculate din ultimele 12 luni in care a fost efectuat stagiul de cotizare. Astfel, aici vor fi cuprinse nu mai mult de 12 salarii minime brute pe luna.

 

 

Cum se acorda concediul medical?

 

Certificatul de concediu de maternitate nu poate fi acordat decat de catre un cadru medical. Fisa medicala necesara va fi completata cu datele asiguratului, codul de indemnizatie si Casa de Asigurari. Inainte de eliberarea fisei, este nevoie de o adeverinta pentru acordarea concediilor medicale, care atesta calitatea de asigurat. In aceasta adeverinta, va fi inscrisa si situatia concediilor medicale din ultimele 12 luni.

 

 

Cate tipuri de concedii medicale pentru maternitate exista?

 

Concediu prenatal

 

Inclus in concediul de maternitate, concediul prenatal poate fi acordat cu 63 de zile inainte de nastere. Acesta se acorda exclusiv pentru sarcina, dar nu tine cont de alte complicatii care pot aparea pe parcusul acesteia (afectiuni si alte probleme de sanatate).

 

Concediu postnatal

 

Concediul pentru lauzie dureaza maximum 63 de zile calendaristice dupa nastere. In aceasta perioada, se acorda indemnizatia, calculata in modul mentionat anterior.

 

Alte situatii similare:

 

Femeile care nu se mai afla in situatiile descrise mai sus, din motive care nu au depins de ele beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii. Un exemplu este dat de situatia in care femeia a nascut in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de angajat.

 

In cazul in care calitatea de asigurat a fost pierduta din motive imputabile persoanei in cauza, situatie dovedita cu acte oficiale eliberate de angajatori, atunci ea beneficiaza in continuare de concediu si indemnizatie conform legislatiei in vigoare.

 

De asemenea, trebuie sa stii ca exista si optiunea concediului paternal, acordat taticilor, reglementat prin Legea concediului paternal nr. 210/1999. Insa acest concediu este de scurta durata, se intinde pe o perioada de cinci zile lucratoare. Cei care isi iau concediu paternal vor primi o indemnizatie egala cu salariul pe care l-ar fi primit in mod normal.

 

 

Ai nevoie de mai multe informatii?

 

Suntem de parere ca este intotdeauna important sa iti cunosti drepturile si obligatiile, mai ales cand vine vorba de locul de munca. De aceea, iti recomandam sa te documentezi pe cont propriu despre legile legate de concediul de maternitate.

 

Prevederile legale in aceasta directie sunt reglementate prin urmatoarele paragrafe: OUG 158/2005 si normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005, dar si prin OUG 96/2003. Astfel, este important sa stii ca dispozitiile art. 23 din OUG 158/2005 stipuleaza faptul ca orice angajata are dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie pentru 126 de zile calendaristice, timp in care beneficiaza de indemnizatie.

 

Pentru mai multe detalii, te asteptam in cadrul clinicii medicale Standard Med. Aici te asteapta o echipa de medici cu experienta, care cunosc in detaliu legislatia cu privire la acordarea diferitelor tipuri de concedii. Fa-ti o programare acum si beneficiaza de expertiza doctorilor nostri!