Ce spune Medicina Muncii in privinta acordarii de concedii medicale in 2019?

Ce spune legislatia despre acordarea de concediu medical in 2019?

 

Conform Legii, toti angajatii din Romania au drept la concediu medical, iar compania la care lucreaza este obligata la randul ei sa acorde acest drept. Prin urmare, atat angajatorii cat si persoanele din departamentul de Resurse Umane trebuie sa cunoasca o serie de informatii in privinta acordarii de concediu medical, dat fiind modul diferit in care este platit angajatul pe durata concediului. De aceea, iti prezentam cateva informatii esentiale despre acordarea concediului medical:

 

Cine poate sa beneficieze de concediu medical?

 

Medicina muncii prevede ca persoanele inscrise in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul la concedii medicale, dar si la plata indemnizatiei de asigurari sociale pe toata perioada in care au domiciliul in Romania, daca respecta urmatoarele conditii:

 

Desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu sau act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile în domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;

Beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.

 

Exista si persoane care nu se afla in una dintre situatiile prevazute mai sus, dar beneficiaza de aceleasi drepturi:

 

asociati, comanditari sau actionari;

administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;

membri ai asociatiei familiale;

persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;

persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii.

 

Cum se acorda concediul medical?

 

Certificatul de concediu medical poate fi acordat doar de catre un cadru medical (medic de familie, primar, specialist din clinici sau spitale), fiind completat cu datele asiguratului, codul de indemnizatie si Casa de Asigurari. Anterior acestui fapt, angajatul va trebui sa prezinte o adeverinta pentru eliberarea de concedii medicale, care atesta calitatea de asigurat, precum si situatia concediilor medicale din ultimele 12 luni.

 

Cu toate acestea, inainte de eliberarea fisei de concediu, angajatul va trebui sa obtina de la specialistul de medicina muncii un aviz ce face dovada inaptitudinii temporare in munca.

 

Ce se intampla cand numarul de zile de concediu medical este depasit?

 

In cazul in care specialistul in medicina muncii constata ca angajatorul care face solicitarea a avut deja, in decursul unui an, o perioada de 90 de zile calendaristice de concediu medical, va fi nevoie de urmatoarele acte:

 

Referat medical ce priveste prelungirea concediului medical peste 90 de zile, care va fi completat de medicul curant;

Documentatia necesara pentru a se stabili diagnosticul clinic, stadiul de evolutie al bolii si prognosticul de recuperare, cum ar fi biletele de iesire din spital, examenele paraclinice si de laborator, planurile medicale de recuperare.

 

Atentie! Vizarea concediilor medicale in vederea prelungirii peste 90 de zile se poate face doar daca documentele respective au fost prezentate cu cel putin 10 zile inainte de expirarea concediului medical avut anterior, fiind necesara aprobarea de catre medicul expert in asigurari sociale.

 

Tipurile de concedii medicale care pot fi acordate lucratorilor sunt precizate in art. alin. (1) din OUG nr.158/2005. Acestea sunt:

 

concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzate de boli obisnuite sau de accidente;

concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirii si recuperarea capacitatii de munca, doar pentru situatiile care au rezultat in urma accidentelor de munca si a bolilor profesionale;

concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;

concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;

concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

 

Zilele remunerate pentru incapacitatea temporara de munca pot fi maxim 183 pe perioada unui an de zile (jumatate din an). Cu toate acestea, exista si exceptii, care sunt prevazute in Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind perioada maxima de avizare a concediului medical in cazul unor boli speciale. In acest caz, se poate acorda concediu medical pentru incapacitate temporara de munca pentru o perioada de pana la 1 an si 6 luni.

 

Drept urmare, oricand ai nevoie de o echipa de medici cu experienta, care cunosc bine legislatia privitoare la acordarea de concedii medicale, apeleaza la StandardMed si beneficiaza de profesionalismul si expertiza doctorilor nostri.