Cateva masuri de protectie esentiale impotriva Covid-19

Este adevarat ca toata lumea trebuie sa fie grijulie si sa respecte indrumarile autoritatilor oficiale. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa ne panicam, ci doar ca trebuie sa avem mai multa grija decat de obicei.

 

Denumirea noului virus este, de fapt, un acronim: CO(corona)VI(virus)D(disease)-19 (primul caz de aceasta versiune a virusului a fost depistat la sfarsitul anului 2019). Este adevarat ca toata lumea trebuie sa fie grijulie si sa respecte indrumarile autoritatilor oficiale.

Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa ne panicam, ci doar ca trebuie sa avem mai multa grija decat de obicei.

Majoritatea persoanelor infectate se confrunta cu simptome usoare si se recupereaza, insa pentru altii, consecintele pot fi mult mai grave. Ai grija de sanatatea ta si protejeaza-i pe cei din jur urmand aceste sfaturi oferite de Organizatia Mondiala de Sanatate:

 

Spala-te pe maini cat mai des

 

Trebuie sa te speli pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde. De asemenea, se recomanda utilizarea unei solutii pe baza de alcool pentru curatarea mainilor. Aceasta ramane cea mai eficienta metoda pentru a ucide virusurile si bacteriile.

 

Mentine distanta sociala

 

Este recomandat sa pastrezi o distanta de cel putin 1 metru intre tine si alta persoana, cu atat mai mult daca aceasta tuseste sau stranuta.

 

Cand cineva tuseste sau stranuta, elibereaza particule de lichid din nas sau gura, care pot contine virus. Pastreaza distanta sociala si evita sa intri in contact cu particulele care ar putea sa contina COVID-19.

 

Evita sa-ti atingi ochii, nasul si gura

 

Mainile tale ating multe suprafete de pe care pot lua virusul. Daca iti atingi ochii, nasul sau gura cu mainile contaminate, sunt sanse mari ca virusul sa iti intre in corp si sa te imbolnaveasca.

 

Practica igiena respiratorie

 

Acest lucru implica sa iti acoperi nasul si gura de fiecare data cand tusesti sau stranuti. Nu cu palmele, ci cu pliul (indoitura) cotului sau cu un servetel pe care sa il arunci imediat!

 

Daca ai febra, tuse si/sau dificultati respiratorii, solicita asistenta medicala

 

Ramai acasa daca te simti rau. Daca ai febra, tuse si dificultati respiratorii, suna la numarul de urgenta si urmeaza indicatiile primite.

 

Ramai la curent cu informatiile oferite de autoritatile locale

 

Autoritatile nationale si locale au informatii actualizate referitoare la raspandirea COVID-19 in zona ta. Acestea sunt in masura pentru a te sfatui despre ce trebuie sa faci si ce nu pentru a te proteja de coronavirus.

 

Masuri de protectie pentru persoanele care sunt sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele in care se raspandeste COVID-19

 

Urmeaza indrumarile enuntate anterior!

 

Ramai acasa daca te simti rau, chiar daca prezinti doar simptome usoare, cum ar fi dureri de cap si nas infundat. Evitarea contactului cu altii te va ajuta sa te protejezi pe tine si pe ceilalti impotriva COVID-19 si a altor virusuri.

 

Daca prezinti febra, tuse si simti ca ai respiratia ingreunata, solicita imediat sfaturi medicale, deoarece acest lucru poate fi cauzat in urma unei infectii respiratorii sau a altei afectiuni grave. Suna la linia de urgenta si ofera informatii despre calatoria ta. Astfel, te vei proteja si nu vei participa la raspandirea virusului.

 

 

Este adevarat ca trecem prin vremuri grele. Clinica Standard Med iti sta la dispozitie ca intotdeauna! Stim ca vom depasi acest moment doar daca ramanem uniti si avem grija unii de altii!