Barem oftalmologic permis auto

Controalele oftalmologice regulate sunt necesare si in cazul in care esti sofer, pentru a fi sigur ca nu pui in pericol viata ta si pe a celorlalti participanti la trafic.

Problemele cu vederea au ajuns sa fie extrem de frecvente de la varste din ce in ce mai fragede. Acuitatea vizuala ne este influentata si de activitatea profesionala si expunerea indelungata la ecrane, fapt pentru care efectuarea regulata a controlului oftalmologic, mai ales dupa varsta de 40 de ani, devine obligatorie. Controalele oftalmologice regulate sunt necesare si in cazul in care esti sofer, pentru a fi sigur ca nu pui in pericol viata ta si pe a celorlalti participanti la trafic.

Potrivit reglementarilor Codului Rutier 2023, toti solicitantii unui permis de conducere trebuie sa se supuna unui examen care sa le ateste acuitatea vizuala necesara conducerii unui vehicul. Fa-ti programare AICI, pentru realizarea consultului oftalmologic si a tuturor analizelor necesare pentru obtinerea fisei medicale pentru permis.

Barem oftalmologic pentru permis auto 2023

  • grupa I – solicitantii obtinerii sau reinnoirii permisului de conducere incadrati in aceasta categorie trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, daca este necesar, cu lentile de corectie, de cel putin 0,5, cand se utilizeaza ambii ochi;

  • grupa II – solicitantii unui permis de conducere din aceasta grupa trebuie sa aiba o acuitate vizuala, cu lentile de corectie, daca este necesar, de cel putin 0,8 la ochiul cel mai bun si de cel putin 0,1 la celalalt ochi. In cazul in care se utilizeaza lentile de corectie pentru a obtine valori de 0,8 si 0,1, acuitatea respectiva (0,8 / 0,1) trebuie sa fie obtinuta prin corectie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus opt dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact. In plus, corectia trebuie sa fie bine tolerata.

 

Ce reprezinta grupele in care sunt impartiti soferii auto?

Grupa I – in aceasta grupa sunt inclusi soferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE;

Grupa II – din aceasta grupa fac parte soferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.

In functie de gravitatea problemelor de sanatate identificate, conducatorilor auto li se poate elibera sau reinnoi permisul auto pentru una sau pentru amandoua dintre grupele amintite.

Ce examinari presupune consultul oftalmologic pentru obtinerea sau preschimbarea permisului auto?

Examinarea oftalmologica are rolul de a verifica:

  • acuitatea vizuala a solicitantului;

  • vederea binoculara;

  • simtul cromatic;

  • analizarea fundului de ochi.

Obiectivul acestui tip de consult consta in identificarea patologiilor care pot cauza scaderea acuitatii vizuale in conditii de lumina redusa, a bolilor cu evolutie cronica ce pot afecta calitatea vederii (glaucom, diabet zaharat) si a celor care necesita corectie chirurgicala sau prin intermediul dispozitivelor medicale (lentile de contact, ochelari)

Simt cromatic vs. sensibilitate la contraste

Ministerul Sanatatii a inlocuit baremele publicate in 2003 cu altele noi, in scopul ”alinierii la baremele europene pentru admitere la scoala de soferi”. In consecinta, la examinarea oftalmologica nu se mai testeaza simtul cromatic, ci ”sensibilitatea la contraste”. Masura a fost motivata de faptul ca frecventa accidentelor este conditionata de viteza, consumul de alcool la volan si, intr-o masura mai mica, de afectarea simtului cromatic.

Noutatea absoluta a noului barem o constituie faptul ca nu mai exista nicio afectiune oftalmologica care sa contraindice sofatul.

Iata ce alte examinari medicale trebuie sa mai ai in vedere daca iti doresti sa obtii fisa medicala pentru permis auto:

  • medicina interna;

  • ORL;

  • oftalmologie;

  • ortopedie / chirurgie;

  • neurologie;

  • psihiatrie.

Clinica Standard Med iti pune la dispozitie posibilitatea de a intra in posesia fisei medicale pentru obtinerea sau preschimbarea permisului auto in aproximativ 60 de minute. Nu mai sta pe ganduri si programeaza chiar acum o consultatie. Asigura-te ca vezi bine si ca oferi siguranta atunci cand esti la volan. Vederea este extrem de importanta, iar o acuitate vizuala buna poate face diferenta dintre viata si moarte, la propriu!