Examinari Medicale Obligatorii Permis Portarma

In vederea completarii fisei medicale permis portarma, se vor efectua urmatoarele consultatii medicale: oftalmologie, ORL, medicina interna, neurologie, psihiatrie si ortopedie.

 

Consultul oftalmologic are o importanta majora ca si parte componenta a analizelor medicale permis portarma, urmarind in principal: acuitatea vizuala, depistarea viciilor de refractie (autorefraktometria), a simtului cromatic, masurarea tensiunii intraoculare (tonometria), keratometria, oftalmoscopia, pe scurt depistarea patologiei oculare, a bolilor oculare precum: cataracta, glaucomul, discromatopsia, cataracta, alte boli retiniene, retinopatii, diverse afectiuni neurologice sau maladii care ar putea sa impiedice solicitantul permisului portarma sa fie apt medical sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii.

 

Examinarea medicala ORL (Otorinolaringologie) are in vedere diagnosticul si tratamentul afectiunilor urechilor, nasului, gatului, a cailor respiratorii superioare, a sinusurilor investigand, cu ajutorul audiometriei, timpanometriei, endoscopiei nazale si a altor proceduri medicale orl, existenta unor afectiuni ale timpanului sau ale urechii medii si interne (hipoacuzie, surditate, otite etc), completand in mod util restul specialitatilor medicale cuprinse in fisa medicala permis portarma.

 

Consultatia de medicina interna urmareste diagnosticul si tratamentul afectiunilor  organelor interne: inima, plamani, ficat, tub digestiv, splina, rinichi, articulatii, schelet osos. Se priveste organismul in ansamblu si se recomanda trimiterea, daca este cazul, la medicii specialisti care ofera consultatii medicale, cum ar fi de pilda: neurologul, pneumatologul, oncologul, cardiologul, nefrologul etc. Astfel se evita consultatiile medicale multiple.

 

Oferind un diagnostic complex, medicina interna are un rol decisiv in stabilirea aptitudinii medicale pentru certificatul de tip permis portarma, identificand boli cronice precum: hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca, ulcer, astm bronsic, ciroza hepatica, insuficienta renala, limfom, leucemie, poliartrita reumatoida, diferite tumori la nivelul diverselor organe.

 

Bineinteles, existenta unor astfel de afectiuni nu constituie ab initio contraindicatie medicala pentru permisul de portarma, ci doar situatiile extreme care pun pacientul in imposibilitatea de a mai fi responsabil si capabil de a gestiona uzul si detinerea de arma.

 

Examenul neurologic investigheaza starea de sanatate a sistemului nervos central sau periferic (creier, maduva spinarii, nervii cranieni, legaturile cu muschii scheletici) si identifica afectiuni precum: traumatism cranian, traumatism vertebro-medular, dementa vasculara, dementa Alhzeimer, accident vascular cerebral, boala Parkinson, epilepsie, tumori ale creierului si maduvei spinarii, scleroza multipla etc, investigatiile medicale putand merge de la consultul medical bazal care presupune examenul functiilor cognitive, reflexelor, motricitatii, tonusului muscular si pana la electroencefalografie (EEG), electromiografie (EMG), tomografie computerizata (CT), rezonanta magnetica (RMN), angiografie cerebrala etc). Afectiunile neurologice grave restrictioneaza aptitudinea de a fi detinator de permis portarma.

 

Psihiatria urmareste mentinerea sanatatii mentale, tulburarile psihice si bolile mintale, manifestarile psiho-patologice urmarind multiple aspecte ale vietii pacientului (functii fizice, comportament, afectivitate, functionalitate socio-profesionala si inter-umana).

 

Alaturi de examinarea psihologica permis portarma, finalizata cu emiterea unui aviz psihologic permis portarma, consultul psihiatric joaca un rol extrem de important in completarea examinarilor medicale pentru permis portarma, intrucat atat tulburarile afective (depresie, anxietate, atac de panica, ambivalenta afectiva, distimie, ciclotimie, tulburare schizoafectiva, tulburare afectiva organica etc), cat si tulburarile starii de constiinta, orientare, tulburarile de atentie, gandire (idei delirante, idei obsssive, halucinatii) si tulburarile de personalitate si comportament (tulburare obsesivo-compulsiva, tulburare antisociala, tulburare emotional-instabila, tulburare paranoida sau tulburare schizotipala etc.) modifica responsabilitatea, rationalitatea si capacitatea unei persoane de a detine o arma.

 

De asemenea, dependenta de alcool si droguri, psihozele (dintre care psihoza maniaco-depresiva si schizofrenia sunt cele mai intalnite maladii psihice), dependenta de jocuri de noroc, alte adictii, tulburarea sadica sau tulburarea borderline, tulburari cu potential crescut de agresivitate si labilitate emotionala, modifica aptitudinea de a detine arme si munitii.

 

In cele din urma, consultul ortopedic stabileste integritatea sistemului musculo-scheletal si existenta unor afectiuni congenitale sau dobandite ale aparatului locomotor: fracturi, leziuni ale muschilor, ligamentelor, artrita, osteotendinita, etc. Examinarea medicala de ortopedie si traumatologie isi dovedeste importanta atat pentru efectuarea analizelor medicale de permis portarma, cat si pentru intocmirea fisei medicale obtinere permis de conducere sau analizele medicale de preschimbare a permisului auto.

 

Atat la efectuarea fisei medicale obtinere permis portarma, cat si a consultatiilor medicale pentru viza permisului portarma (fisa medicala prelungire permis arma), la sfarsitul examinarilor medicale, certificatul medical tip pentru detinatorii de arme si munitii va fi incheiat de catre medicul coordonator al clinicii, va fi semnat si autentificat cu stampila unitatii medicale, in acest mod solicitantul fiind asigurat de calitatea si autorizarea examinarilor de aptitudine efectuate in cadrul centrului medical.

 

In ce consta preschimbarea certificatului de detinator in permis port arma?

 

In cazul persoanelor care detin arme neletale inscrise in certificate de detinator sau in permise de arma eliberate pana in anul 2004, legea prevede obligativitatea de a se prezenta pentru inlocuirea acestora cu permise de arma valabile. In aceste situatii, detinatorii trebuie sa prezinte urmatoarele acte: copie carte de identitate si original, fisa medicala portarma, aviz psihologic portarma, cazier judiciar, 2 fotografii color, taxa autorizare, certificatul de detinator sau permisul, in caz contrar dreptul de port si folosire a respectivelor arme se anuleaza.

 

Ce se intampla in cazul nerespectarii conditiilor prevazute de lege la preschimbarea sau prelungirea permisului portarma?

 

Si in cazul armelor letale, nerespectarea conditiilor anterior mentionate duce la anularea permisului de portarma, armele si intreaga cantitate de munitie se depun la un armurier autorizat, in termen de 10 zile de la data instiintarii titularului.

 

Nedepunerea armelor si munitiei aferente in termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de arma constituie infractiune privind nerespectarea regimului armelor si munitiilor si se pedepseste, potrivit Noului Cod Penal (art.342-347), cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.